Politică

ANALIZĂ. Unde vor ajunge negocierele AUR-PL-PUN. Se conturează un proiect politic puternic în jurul AUR

În negocierile pe care le poartă cu partidele unioniste, AUR a cedat totul pentru a putea ajunge la o înțelegere pentru formarea unui pol politic puternic la Chișinău. Un partid parlamentar în România, cu 44 de parlamentari, cu peste 20% din opțiunile de vot, a propus poziții fruntașe celor două partide cu care poarte negocieri – Partidul Liberal și Partidul Unității Naționale. 

Propuneri de nerefuzat

AUR a făcut propuneri de nerefuzat către partidele unioniste și prin care acestea vor ajunge în Parlamentul Republicii Moldova, în condițiile în care pragul electoral de 5% este deja atins prin voturile obținute la alegerilor parlamentare din România de la românii cu dublă cetățenie.

PUN-ul a avut mai multe poziționări șovăitoare, pe de-o parte a declarat că ar accepta să meargă într-un bloc electoral cu PAS și Platforma DA, pe de altă parte anunță că nu este interesat de un bloc doar cu Platforma pentru că aceasta nu și-ar dori Unirea Republicii Moldova. Din declarațiile unor lideri marcanți PAS, precum M. Popșoi, este clar că nici PAS-ul nu este un partid care își dorește Unirea, astfel explicația PUN-ului pare una superficială.

Presiunea internă în PL și PUN este una foarte mare. În cazul în care liderii partidelor nu vor ține cont de dorința membrilor poziția lor pe interior se va complica foarte mult. Pare că altă variantă nu este de acceptată de majoritate, însă se va ține cont de dorința majorității membrilor?

"AUR dorește să aducă un alt fel de politică în Republica Moldova. Suntem un partid important ce va asigura viitoarea guvernare din România. Trebuie românii să știe că noi nu negociem peste interesul unioniștilor ce și-au pus încrederea în partidele ce există la momentul de față. De asemenea liderii politici trebuie să fie conștienți că ei trebuie să îi reprezinte pe aceștia și nu interesele proprii, nu ne folosim poziția efemeră pentru a ține sechestrați membrii de partid. Noi știm exact că în PL și PUN se dorește afilierea la AUR. Tocmai de aceea este de știut că AUR poartă aceste discuții și dorește soluții pentru că există membri și votanți care cred, ori noi despre interesul lor vorbim, nu stăm la discuții pentru funcții" a declarat Ciprian Ciubuc, român născut în Republica Moldova, deputat în parlamentul României pe listele AUR, pentru reporterii TIMPUL.MD.

Zarurile încă n-au fost aruncate, deși în urmă cu 2 zile, PUN și-a anunțat deja lista, ea nu a fost oficial depusă la CEC, iar astfel coagularea forțelor patriotice într-un singur pol încă este încă în cărți, iar totul depinde dacă liderii de partide vor lăsa la o parte orgoliile personale.

Amintim că liderul AUR, Vlad Bilețchi a lansat un apel public către PL și PUN și îi cheamă pe cei doi președinți, Dorin Chirtoacă și pe Octavian Țîcu, la dialog și identificarea unor soluții. „Alții ne vor dezbinați, noi trebuie să fim împreună, să arătăm mai întâi că noi putem să fim uniți într-o alianță a românilor patrioți”, a delcarat Vlad Bilețchi.

Despre ce va fi anuțul de mâine?

AUR a anuțat printr-un comunicat de presă că luni, la ora 12:00, copreședintele AUR, Claudiu Târziu va ține o conferință de presă la Chișinău unde va fi făcut un anunț important cu privire la alegerile din R. Moldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *