Actualitate

Anatol Cslaru: “Statul m-a arestat, ca raiderii sa puna mna pe Carmez

Anatol Caslaru, directorul general al SA „Carmez”, a fost arestat la 21 aprilie 2009, fiind invinuit de concentrare abuziva a actiunilor intreprinderii pe care a condus-o timp de doua decenii. Dupa ce s-a aflat izolat timp de 42 de zile, Anatol Caslaru se afla in prezent in arest la domiciliu, fiind cercetat penal. In interviul de mai jos, acordat in exclusivitate pentru TIMPUL, el face dezvaluiri uluitoare despre mafia carnii in RM si sustine ca, de fapt, este victima unui atac de tip raider.

– Dle Caslaru, dupa ce ati fost arestat la 21 aprilie, unele mass-media va acuzau de abuz in incercarea de a acapara actiunile „Carmez”, iar altele declarau ca sunteti victima unui atac de tip raider. Cum apreciati invinuirile ce vi se aduc?
– Marile probleme la „Carmez” au inceput la finele anului trecut, cand cele 6,8% din actiunile statului in intreprindere au fost procurate de o anumita firma – „Globauto”. Aceasta a scris o plangere contra mea la Presedintie, de unde a fost trimisa la Procuratura Generala, care a deschis imediat un dosar penal. „Globauto” ma acuza ca, procurand un pachet de actiuni de la SA „Carmez” in anii 1999-2000, i-as fi adus prejudicii de 6 mln. 500 lei. Paradoxul e ca aceasta firma exista din 2006, si cum as fi putut eu sa-i aduc daune acum zece ani? Deci, ei n-au probe contra mea, dar vor sa puna mana pe „Carmez”, de unde se vede ca in palma o operatiune de tip raider, in a carei schema sunt implicate structurile de stat. Cu sustinerea lor nemijlocita, a fost posibila izolarea conducerii combinatului, sechestrarea si lipsirea de drept de vot a actiunilor pana la convocarea adunarii generale extraordinare a actionarilor, efectuarea modificarilor operative in registrul de stat privind inregistrarea unui nou statut si a unui nou administrator.

 

– Cat de legal, totusi, ati procurat actiunile discutate si ce argumente aveti ca in aceasta operatiune e implicat si statul?
– Dar cum explicati dvs. faptul ca, in februarie 2009, dupa adresarea „Globauto” catre Presedintie, Procuratura, in regim de urgenta si fara nicio proba, a deschis un dosar penal contra mea si a adjunctelor mele – Ala Bogdanova si Galina Florea? Cum un biet SRL, care a reusit sa obtina numai 11,8% din actiunile „Carmez”, a acaparat intreaga intreprindere? Anterior, CCCEC a verificat – timp de patru luni – provenienta acestor actiuni, dar nu a depistat nicio frauda. Nici Comisia nationala a pietei financiare nu a constatat ilegalitati in efectuarea tranzactiilor cu aceste actiuni. Legalitatea tranzactiilor este confirmata si de instanta de judecata. In 1999-2000, fondul de investitii „Exiton-Bon” pornise sa procure masiv actiunile „Carmez”, acumuland 48,2% din pachetul total al intreprinderii. Atunci, Consiliului societatii si adunarea generala a actionarilor au decis ca angajatii care doresc pot sa participe la procesul de cumparare a actiunilor SA „Carmez”, ca acestea sa nu ajunga pe maini straine. Lucratorii au cumparat circa 30% din actiuni, din care circa 23% au fost achitate din banii mei si ai doamnelor Bogdanova si Florea. Transmiterea pe conturile noastre a acestor actiuni a fost efectuata in decembrie 2004.

– Vineri, unele ziare au publicat un articol in care sunteti numit „directorul rosu”, adept al traditiilor sovietice si un profitor care face deplasari de lux din bugetul intreprinderii in Malta, Brazilia, Austria etc. Aveti vreo relatie cu comunistii?
– Eu sunt un om din economia reala, n-am fost vreodata membru de partid, nici nu m-am implicat in politica. Eu, daca vad negru, nu pot sa spun ca e doar putin negru sau rosu… In Malta, Austria, Franta et. am primit diplome si medalii, distinctii pe care le-a obtinut SA „Carmez”. Ca membru al Academiei Internationale Economice, sunt invitat si la diferite intruniri din domeniu. O astfel de intrunire a avut loc in Brazilia – unica tara cu conditii sanitar-veterinare favorabile si de unde RM importa 100% din carnea de vita.

– Pana a fi arestat, s-au facut presiuni asupra dvs., care sa va dea de inteles ca ati devenit tinta cuiva?
– Sunt director general de 20 de ani si toata viata am lucrat in domeniul procesarii carnii si a laptelui, dar niciodata n-am auzit ca guvernul sa introduca restrictii la importul de carne. Cu scopul de a acapara aceasta afacere profitabila, in 2006, guvernul a aprobat un regulament prin care li s-a dat acces pentru import doar la cateva firme alese. Pentru celelalte s-a elaborat o schema de obtinere a licentei atat de sofisticata, incat face imposibil acest lucru. De pilda, ti se cere sa prezinti un certificat de la fisc, care este valabil trei zile, apoi sa ceri de la BIT confirmarea ca ai frigider, valabila 14 zile. Pana primesti documentul de la BIT, expira termenul certificatului de la fisc. Mai trebuie sa-ti elibereze un act si CCCEC, precum ca nu ai antecedente penale, plus multe altele. De aceea, pot sa importe carne numai firmele alese, totul merge printr-o singura fereastra. La inceput, comisia abilitata cu eliberarea licentelor se afla la Ministerul Agriculturii, dupa care a fost transferata la Ministerul Economiei, unde stiti cine era si este ministru… Eu am solicitat de nenumarate ori licenta, dar mi se raspundea ca cererea nu corespunde hotararii de guvern sau ca nu ma incadrez in vreun termen – gaseau mii de pricini pentru refuz. Povestea s-a sfarsit anul trecut, cand am fost invitat la MAI, unde m-au preintampinat: „Daca mai depuneti o cerere pentru import, o sa aveti neplaceri!”. Si n-am mai depus cereri.

– Cu ce scop impune statul aceste restrictii? Si care sunt intreprinderile care au dreptul la importul de carne?
– Sunt firme necunoscute. Azi e una, maine – alta. Dintre cele mari, li se refuza tuturor. Avand cunostinte in toata lumea, mi s-au facut propuneri din Brazilia, SUA sau Canada sa import de la ei carne cu 2,5 dolari. I-am intrebat pe ai nostri de ce pun asemenea preturi, dar nu primeam niciun raspuns. Formula e simpla: daca un kg de carne costa 2,50 USD, firma importatoare X declara la vama pretul de 50-60 de centi si, respectiv, plateste TVA din aceasta suma. Adica, X importa carnea cu 10 lei, o vinde firmei Y la acelasi pret, Y o realizeaza firmei Z cu 60 de lei, iar la „Carmez” ajunge cu 70 de lei. Le puneam deseori aceasta intrebare si le stateam ca un os in gat. Odata, aveam nevoie de ficat de vita, pentru pateuri. Am gasit doua tone, le-am adus la intreprindere, dar imediat a aparut politia si le-a sechestrat. In tara asta toate structurile lucreaza pentru ele si niciuna pentru popor. Daca o comisie speciala ar investiga cine detine monopolul la importul de carne si peste, va depista o spalare de bani de sute de milioane de dolari. Constat cu regret si faptul ca circa 70% din Bugetul de stat se formeaza din importuri, adica de la vami, desi, in mod normal, acesti bani ar trebui sa vina din economie. Astfel, statul era cointeresat sa importe mult, ca sa suplineasca bugetul. Dar sa nu excludem si interesele personale. Bunaoara, daca „Carmez” a procesat, in 2008, in jur de 3.500 tone de carne, care, admitem, ne-a fost comercializata cu doi dolari mai mult, rezulta ca cineva si-a pus in buzunar 7 mln. de dolari pe seama cumparatorilor de rand.

– Sa intelegem ca v-au arestat doar ca sa poata prelua intreprinderea? Ce conditii vi s-au asigurat in izolator?
– Pe 21 aprilie, la 9.00, am fost anuntat ca a venit dl Vlad Guzic de la Procuratura mun. Chisinau si cativa politisti. Erau vreo sase. Mi-au spus ca biroul meu si cele ale adjunctilor mei sunt sechestrate. Au facut perchezitie si ne-au prevenit: „Nu va miscati, n-aveti dreptul sa iesiti, sunteti numai cu noi”. Apoi au ridicat toate actele din patru birouri si ne-au chemat la procuratura: pe mine, pe dna Florea si pe dna Bogdanova. Acolo ni s-a spus: „Sunteti retinuti!” si ne-au dus la Comisariatul de politie de pe str. Tighina, 6. Peste doua zile, mi s-a inmanat mandatul de arest. La inchisoare nu conteaza cine esti. In primele zile, stateam intr-o celula cu vreo sase barbati – si ucigasi, si de altii. Nu m-am prezentat, eram mai retras. Ei discutau, dar nici nu-i intelegeam – foloseau atatea argouri incat as fi avut nevoie de traducator. Odata, unul dintre ei m-a intrebat daca nu-s de la minister… In alta zi, politistul de serviciu m-a recunoscut, caci avea in birou calendarul „Carmez. Traditie si calitate 2009”, si mi-a zis: „Traditie si calitate, sa traiti!”. Am fost transferat prin mai multe celule, dar nicaieri nu erau saltele. Ne-au adus saltele numai atunci cand comisariatul a fost vizitat de delegatia Comisiei Europene, dar, dupa ce a plecat delegatia, au luat si saltelele… Interesant e ca, timp de 42 de zile de arest, n-am fost interogat nici o data, nici o secunda, nici cu o jumatate de cuvant. Da, ei m-au izolat ca sa acapareze intreprinderea. Sa vedeti ce s-a intamplat pe cand eram inchis. La 5 mai, „Globauto” a anuntat convocarea adunarii generale extraordinare a actionarilor pentru data de 22 mai. In primul rand, ei nu aveau acest drept, deoarece detin doar 12,6% din actiuni. Legislatia prevede pentru aceasta nu mai putin de 25%. In al doilea rand, ei n-au avut cvorum – la adunare trebuia sa participe detinatorii a cel putin 1milion 5000 de actiuni, dar procesul-verbal arata ca au fost numai 946 mii, adica 47 la suta din numarul total al actiunilor. In al treilea rand, conform Legii despre societatile pe actiuni, actionarii urmeaza sa fie anuntati cu 30 de zile inainte despre adunarea generala, dar nu cu 16 zile, cum au facut-o ei. In al patrulea rand, lista participantilor la adunare a fost falsificata, continand nume ale persoanelor decedate sau inexistente ca actionari, sau aceleasi nume scrise de mai multe ori. Ignorand totalmente legislatia in vigoare, ei au facut tot posibilul ca sa majoreze numarul de participanti. In al cincilea rand, adunarea s-a incheiat la ora 17.00, iar Camera de Inregistrare isi incheie programul cu o ora mai devreme. Totusi, in mod misterios, Camera a facut modificarile in registru si, in aceeasi seara, eu am fost demis si inlocuit cu Andrei Antonevici, seful de la „Globauto”. Mai tarziu, ei anuntasera pentru 30 iulie o alta adunare generala extraordinara, la care insa organizatorii nu s-au prezentat. In aceeasi perioada, noul consiliu al societatii a numit un alt director general – pe Dumitru Tcacenco de la „Zernoff”… In al saselea rand, raiderii si statul au incalcat flagrant legislatia cu privire la taina comerciala, punand mana pe toate documentele intreprinderii.

– Subaltenii dvs. au ramas in functii?
– Si Bogdanova, si Florea, fiind cercetate penal, au fost izolate, ca sa nu influenteze colectivul. Au eliberat-o din functie si pe secretara, si pe alte persoane care-mi erau apropiate. Totodata, la „Carmez” s-a format un fel de dualitate a puterii. Mai bine zis, vechea echipa de administrare a ramas aici, dar nu are acces la nicio informatie si nici la semnarea documentelor. Din pacate, operatiunile financiare si de comercializare a productiei sunt controlate de asa-zisa noua conducere.

– Dle Caslaru, ati pomenit despre implicarea in aceasta schema a firmei „Zernoff”. Ce legatura are aceasta cu „Globauto”? Sau e vorba de o retea comuna? Cine sunt Antonevici si Tcacenco?
– Antonevici e omul lor si nu-l cunosc. N-am vorbit niciodata nici cu Tcacenco. Aici e vorba de o piramida de raideri. Se presupune ca din aceasta fac parte proprietarii urmatoarelor firme: „Basarabia Nord”, Fabrica de paine si intreprinderea „Automobilist” din Balti, precum si „Zernoff”, „Fag”, „Fileti”, „Van Grup”, „Milent Agro”, „Standardul Calitatii”, „Optim Comert” si altele. Unii dintre sefii acestor firme au aparut din senin, ca actionari, la adunarea generala din 22 mai. Reteaua a acaparat prin metode de tip raider peste 10 intreprinderi, inclusiv „Basarabia Nord”. Schema asta criminala se afla sub protectia guvernarii, dar sa pun mana in foc cine e capul piramidei nu pot. Daca traim intr-un stat de drept, cu aceasta ar si trebui sa se ocupe institutiile de drept.

– Aflandu-va in arest la domiciliu, aveti dreptul sa vizitati intreprinderea? Care sunt restrictiile ce vi se impun?
– Printre restrictiile ce ni se impun, mie si adjunctelor mele, este sa nu iesim din Chisinau si altele, dar principalul impediment este ca ni se interzice sa mergem la serviciu si sa comunicam cu persoanele care fac parte din asa-numitul dosar penal. Practic, ne-au lezat de dreptul de a ne apara, drept garantat de Constitutie.

– Actiunile dvs. la „Carmez” au fost sechestrate?
– Si ale mele, si ale doamnei Bogdanova, si ale doamnei Florea sunt sechestrate, fara dreptul de a fi instrainate, gajate sau folosite pentru vot. A fost si asta o decizie a instantei, desi nimeni nu poate sa-ti interzica dreptul la vot. Asa ceva e posibil numai la noi.

– Pentru a functiona bine, piramida despre care ati vorbit trebuie sa aiba si un cap, pe care spuneati ca nu-l cunoasteti. Acesta, pentru a fi protejat de stat, trebuie sa fie parte a guvernarii. Cine din guvernare, dupa dvs., este cel mai interesat de problema carnii?
– Actualul ministru al Economiei. El dirijeaza si da toate indicatiile. El decide cine sa primeasca licenta pentru import si are o influenta decisiva in celelalte structuri implicate. Fireste, cred ca e implicat si „tovarasul” cel mare, altminteri presedintia nu mai reactiona imediat la plangerea „Globauto”. Iar scopul e unul singur – sa monopolizeze toata ramura carnii.

– Cum are loc un atac de tip raider si cum veti proceda in cazul in care comunistii vor ramane la putere, iar justitia nu va va da dreptate?
– Fenomenul raiderilor este foarte raspandit in Rusia si Ucraina. Totusi, rusii au introdus in Codul Penal articole ce vizeaza asemenea crime, dar la noi ele lipsesc. Presupun ca statul, care e implicat nemijlocit in aceste atacuri, nu-si va pune singur jugul la gat, proclamandu-si propriile actiuni drept infractiuni. Iar metoda functioneaza usor: directorul este arestat sau inlaturat pe alta cale, timp in care se petrec adunari generale ilegale, aprobate apoi de justitie. Am depus doua cereri, la procuratura si la politie, si solicit deschiderea a doua dosare penale cu privire la fraudarea adunarii generale din 22 mai si decizia noului Consiliu al „Carmez”, prin care – fiti, va rog, atenti! – 159.904 actiuni de tezaur ale intreprinderii, procurate in 1999-2000, au fost instrainate si au ajuns in capitalul social al firmei „Van grup”, fondata de ei in iulie 2009. Am depus o cerere si la CEDO si am sa insist ca banii pentru pierderea procesului sa nu-i plateasca guvernul, din sursele contribuabililor, ci anume persoanele vinovate de toata aceasta nelegiuire. Trebuie sa recunoastem ca, din pacate, agentii economici din RM nu sunt aparati de justitie. Cu toate acestea, asa cum ei n-au nicio proba veridica contra mea, incerc sa fiu optimist si sa cred, macar pentru o clipa, in filmele frumoase, unde intotdeauna invinge adevarul.

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *