Actualitate

Anatol Petrencu, presedintele MAE: Lupu nu este credibil, a supt prea mult de la tta lui Voronin

Miscarea „Actiunea Europeana” (MAE) a lansat un apel prin care isi anunta alegatorii ca se retrage din cursa electorala. Liderul formatiunii, profesorul universitar Anatol Petrencu, explica motivele acestui gest, facut in numele cauzei nationale.

– Domnule Anatol Petrencu, ce v-a facut sa va retrageti din cursa electorala pe ultima suta de metri?
– Miscarea „Actiunea Europeana” s-a lansat in campania alegerilor parlamentare anticipate la 13 iulie. Noi am pledat pentru o lista comuna, nationala. Ideea noastra a fost urmatoarea: ca sa dam jos regimul comunist, este nevoie de concentrarea tuturor fortelor politice. Mari, mici, oricum ar fi ele, pentru ca Voronin a lansat un slogan de razboi – „Sa aparam Patria”. El a concentrat tot ce a putut in mainile lui. A plasat-o pe lista PCRM pe Veronica Abramciuc, liderul Partidului Socialistilor, pe Anatolie Popusoi, liderul Partidului Democrat Agrar – mic-mare, dar tot agrarienii lucreaza pentru asta. El i-a dat lui Iurie Rosca postul de viceprim-ministru responsabil de structurile de forta, post care inseamna nespus de mult pentru PPCD. El se intalneste cu reprezentantii grupurilor interetnice din R. Moldova si concentreaza totul in mainile lui. Ca sa dai jos regimul comunist, trebuie sa unifici toate fortele democratice, anticomuniste.

– Si cum ati dorit sa faceti aceasta lista?

– Foarte simplu. Cele trei partide liberale care au trecut pragul electoral, cu 41 de deputati, formeaza pilonul listei nationale. Dupa care, incepand cu nr. 42, se introduc in aceasta lista alte personalitati, inclusiv reprezentantii partidelor anticomuniste, dar care n-au acces in parlament, inclusiv MAE. Se mai adaugau niste personalitati din domeniul artei si stiintei, ziaristi si, astfel, ajungeam la nr. 103. In asa mod, aceasta lista ar fi concentrat toata suflarea romaneasca din R. Moldova. Primul ar fi fost, de exemplu, Dorin Chirtoaca, cu mai mare pondere in sondaje, sau Vlad Filat, Serafim Urecheanu, Mihai Ghimpu. De fapt, nu conteaza – puteau sa traga la sorti cine sa fie primul. Cei 41 din trei formatiuni, care au obtinut mandate de la CEC, se aranjau pe lista in ordinea respectiva, fara nici un fel de suparare. Am luptat pentru aceasta lista pana cand ne-am dat seama ca pierdem timpul. La 6 iulie am depus lista noastra la CEC. La 5 iulie am avut sedinta Consiliului National a MAE, o sedinta foarte grea, dar, pana la urma, am reusit sa convingem ca trebuie sa mergem si sa punem si noi umarul pentru ca este prea grava situatia. Nu ne-am confruntat in trecut cu o criza politica de asemenea anvergura. Deoarece comunistii au mobilizat toate fortele, am considerat si noi, ca formatiune anticomunista si proeuropeana, ca trebuie sa punem umarul si ne-am implicat in campania electorala. Am depus lista, ceea ce inseamna ca ni s-a dat voie ca avem dreptul sa participam cu spoturi publicitare, in dezbateri la posturile de radio si televiziune.

– Ati avut, in felul acesta, dreptul de a promova imaginea formatiunii si mesajul anticomunist…

– Exact. Pentru a promova imaginea partidului si a indemna electoratul indecis sa participe la vot si sa pledeze pentru democratie. Dar mai apare o categorie – un segment de electorat care este dezamagit. Pe acestia trebuie sa-i indemnam, sa-i mobilizam ca sa dam jos comunistii. De aceea, ca partid politic, ne-am folosit de posibilitatea sa ne expunem punctul de vedere. Oricum, la dezbateri eram intrebati ce trebuie de facut in domeniul agriculturii sau al transportului si parerea noastra era si este ca, daca nu dam jos comunistii, in zadar vorbim de aceste probleme.

– Ce intrebari vi se puneau in teritoriu?

– Noi am avut o campanie putin mai deosebita. Am folosit mass-media, toate canalele de televiziune cu acoperire nationala, radiourile – am pus spoturi publicitare si am participat la toate dezbaterile. Am publicat mesajele noastre in TIMPUL, „Jurnal de Chisinau”, Ziarul de Garda”, „Literatura si Arta”, unde am inserat mai multa publicitate electorala. Intalniri cu electoratul in teritoriu am avut putine.

– De ce, totusi, nu s-a reusit formarea unei liste nationale?

– In ceea ce ne priveste pe noi, Miscarea „Actiunea Europeana” a facut tot posibilul ca aceasta sa se intample. Noi am fi pus la dispozitia acestei liste comune tot ce avem la dispozitie – telefoane, sedii, oameni, echipa de imagine care a lucrat pentru noi, masini si banii din putinul nostru. Daca am fi obtinut lista nationala, ar fi fost ideal si atunci Occidentul sustinea Opozitia mai consistent. Daca am fi obtinut alte variante – dar tot pe lista comuna -, contributia MAE, din putinele surse pe care le avem, ar fi fost mult mai mare decat in cazul in care ne-am pomenit singuri. Care sunt cauzele? Noi avem o decizie la Consiliul National sa nu criticam deloc partidele anticomuniste in campania electorala. Nu le criticam, nu le atingem nici cu o floare si le dorim succes. In apelul nostru, indemnam cetatenii, inclusiv pe cei indecisi, sa voteze unul dintre partidele liberale anticomuniste care au intrat in parlament. Noi vrem sincer ca acestea sa intre si la 29 iulie, fiind absolut convinsi ca oricare alta guvernare necomunista este mult mai buna decat cea comunista. Comunistii au facut aici prea mult rau si ei trebuie sa plece pentru totdeauna. Alternanta la putere inseamna progresul societatii. Oriunde am fost, am spus: domnilor, nu trebuie sa se supere nici comunistii. Buni-rai, ei trebuie sa plece, pentru ca venirea la putere ale altor forte asta inseamna alte idei, alte energii, alti oameni, alte mesaje, alte legaturi si asa progreseaza societatea. Daca raman ei, suntem sortiti pieirii.

– Exista si alte motive ca sa va pronuntati anume pentru sustinerea celor trei partide?
– Ne-am pronuntat pentru ca aceste trei partide liberale au fost verificate in confruntarea cu comunistii – „votul de aur”. Ispita a fost mare si am auzit ce sume fabuloase li s-au propus celor care ar fi votat candidatura comunistilor. Bravo lor! Am apreciat gestul celor 41 de deputati liberali care n-au acceptat oferta. Daca au rezistat si daca s-a creat o alta sansa pentru R. Moldova de democratizare, desigur ca-i sustinem pe ei.

– Am inteles ca a fost si doleanta celor trei partide de a va retrage din cursa electorala. Vi s-a promis vreun post in viitorul guvern?

– In apelul nostru, am mentionat ca, odata ce n-am reusit sa ne incadram in unul dintre cele trei partide sau cu toate trei, noi punem umarul la victoria democratiei in R. Moldova si nu cerem in schimb nimic – nici loc pe lista, nici functie postelectorala. Nu pentru posturi am intrat in aceasta batalie. Noi sincer vrem sa debarcam acest regim sangeros care l-a omorat pe Valeriu Boboc. MAE este o formatiune care nu pune pe prim loc ranza sau interesul de partid. Pentru noi, interesul national este mai presus decat orice. Integrarea RM in UE este singura noastra sansa. Alta sansa nu avem. Daca ramanem sub guvernarea comunista, nu mai avem viitor.

– Apropo, ce credeti despre evenimentele din 7 aprilie?

– Am fost martor la acele evenimente. Pe data de 8 aprilie am vorbit in fata protestatarilor. Revolta tinerilor a fost justificata, pentru ca fraudele facute de comunisti ne-a socat pe toti. Am avut si victime. Noi recunoastem o victorie cinstita, dar in situatia in care au fost atat de multe falsificari – cu liste falsificate, cu anexe la pasaport, cu votanti decedati -, am tras concluzia ca fiecare organizatie de partid a comunistilor a avut sarcina sa fraudeze rezultatele alegerilor. Am dat si de o strada care nu exista, cu locuitori cu tot. Sigur, fraudele au fost foarte mari. Reactiile au fost justificate impotriva falsificarilor. Regimul comunist a reactionat neadecvat, disproportionat fata de ceea ce s-a intamplat. Pentru ca sticle se mai sparg si in alte tari… Baietii care au distrus puteau fi trasi la raspundere administrativa, nu penala. Regimul, insa, a reactionat foarte neadecvat, disproportionat. In noaptea de 7 spre 8 aprilie a intervenit cu forte speciale, i-a arestat si pe tinerii care nici n-au fost acolo. Valeriu Boboc a fost prins peste drum de Piata Marii Adunari Nationale. Era un simplu protestatar, care n-a aruncat cu pietre. Au fost batuti pana la moarte. Asa ceva e criminal. E nespus de revoltator faptul ca acesti ucigasi sunt inca in libertate. Pana in prezent, nu s-au intentat dosare penale si cei care au actionat banditeste se mai plimba printre noi, chiar daca poarta uniforme de politist. Si politia trebuie sa se autosesizeze, pentru ca ei lucreaza, beau cafea, fumeaza impreuna, iar unul dintre ei este ucigas. Daca ei tin la epoleti si la demnitatea de politist, trebuie sa-si curete randurile. Pe scurt: cei care au batut si au omorat trebuie sa fie trasi la raspundere.

– Care sunt urmatorii pasi de consolidare a partidului si daca acesti pasi depind de rezultatele scrutinului din 29 iulie?

– Suntem cu ochii pe ceea ce se intampla. Noi am iesit din cursa electorala, dar nu si din viata de partid. La noi totul forfoteste. Trecem pe un fagas de partid. Adica, noi facem comentarii, iar astazi vom organiza o conferinta de presa. Totodata, ne pregatim pentru alegerile locale. Noi am castigat moral… Mereu eram indemnati sa nu dispersam voturile, sa ne retragem. Nu ne-am fi retras, pentru ca neparticiparea la alegeri inseamna sporirea numarului celor indecisi. Un exemplu este cel al Partidului Conservator, care s-a retras si care a chemat sa boicotam alegerile. Aceasta ar insemna sa maresti numarul celor care nu vor sa vina la votare, lucru foarte periculos, pentru ca acum daca o treime din electorat se prezinta la vot – alegerile sunt considerate valabile si daca, Doamne fereste, vine numai o treime, atunci eu va asigur ca 80% o sa le ia comunistii. Pensionarii si alolingvii sunt electoratul comunistilor si ei constituie o treime. De aceea este foarte important ca sa depasim aceasta treime. Noi trebuie sa avem 80 la suta din electorat. Tineretul care a plecat in sate, dar si toata lumea trebuie mobilizata, pentru ca numai astfel poti sa sporesti numarul celor care voteaza impotriva comunistilor.

– Apropo, de sloganul dvs. – „un vot rezolva tot”…
– Numai asa putem castiga.

– Ati declarat ca la alegerile locale sperati sa obtineti minimum 8%…
– Dorim sa obtinem si mai mult.

– Cum credeti, actuala retragere a dvs. din campania electorala o sa va ajute sa obtineti scorul propus?
– Cred ca da. Se creeaza impresia ca s-a polarizat societatea – unii pledeaza pentru comunisti, altii – pentru anticomunisti. Si aici apare Lupu, care face ravagii si care va lua probabil 7-8%. Cel putin trilateral s-au impartit potentialii alegatori. Si atunci, daca am fi participat in continuare, aceasta ar fi insemnat dispersarea voturilor. Iar retragerea noastra inseamna concentrarea voturilor, pentru ca noi indemnam toti cetatenii sa voteze pentru aceste trei partide. In acest sens, am castigat dividende morale, pentru ca, intr-adevar, MAE este un partid care a cheltuit bani, dar s-a retras in folosul fortelor anticomuniste. Si aceasta o sa ne ajute in alegerile locale.

– Ati pomenit de Lupu. Care este rolul lui in aceasta campanie electorala?
– Lupu joaca un rol mai mult negativ decat pozitiv, pentru ca a pune pe acelasi cantar si fortele anticomuniste si regimul lui Voronin este absolut gresit. Pentru tot ce s-a intamplat, inclusiv pentru distrugerea cladirilor, poarta raspundere guvernarea, nu opozitia. Asa se intampla in toata lumea. Opozitia poate sa faca ce vrea, dar guvernarea are armata si fortele de ordine. Lupu poarta personal vina. Atunci cand era asaltata Presedintia, putea sa iasa in fata multimii Vladimir Voronin. La Parlament, Marian Lupu putea sa faca acelasi lucru. Or, ei au procedat ca niste lasi. In plus, el a fost un pilon al regimului comunist. Acum, in zadar Lupu afirma ca sunt doua rele si el vrea sa opreasca razboiul politic. Lupu nu este credibil. A supt prea mult de la tata lui Voronin. Unde mai pui ca nici acum nu recunoaste limba romana. Am impresia ca Diacov, in intelegere cu Voronin, i-a permis ca vina cu toata echipa lui si, din cate stim, in unele raioane, cei de la AMN sau PLDM trec la Lupu. E un pericol mare. Aici nu poti sa impaci un rau adevarat cu liberalii, care nici n-au fost la putere. Partidele de opozitie sunt cu mult mai morale. Partidul bolsevic este imoral. Sa vii de la comunisti si sa te faci deodata impaciuitor e ceva foarte suspect. Si Lupu este responsabil de crimele savarsite de regimul comunist in cei opt ani de guvernare.

– La spectacolul „Ofera un viitor liber copiilor tai”, organizat de MAE pe 19 iulie, ce dorinta ati avut alaturi de copii?
– Ca R. Moldova sa fie in Uniunea Europeana – acesta este scopul formatiunii noastre, pe care-l anunta si prin denumirea ei. Noi suntem pentru integrarea RM in UE, aceasta am scris-o pe baloane si le-am dat drumul in spatiu. Fiica mea mai mare, Rodica, e in Spania. Am doua nepoate si nu le pot vedea, comunicam numai prin internet. Lumea din UE circula liber, iar noi stam in tarcul comunist.

– Aveti un mesaj anticomunist dur. Credeti ca vom reusi, pe 29 iulie, sa debarcam comunistii de la putere?
– Cred ca da. Sondajele sunt destul de optimiste. Pericolul il reprezinta asa-numitii centristi, care parca sunt cu democratii, parca sunt cu comunistii. Iar comunistii trebuie sa plece pentru totdeauna!

– Ce post ati accepta in viitorul guvern democrat?
– Nu ravnesc posturi. Important e sa dam jos comunistii.

– Care este mesajul dvs. catre alegatori?
– Toti la vot! Fiecare votati unul dintre cele trei partide anticomuniste parlamentare – PLDM, PL sau AMN. Acestea sunt formatiunile care au reale sanse pentru a prelua puterea! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

– Va multumesc pentru interviu.

Nicolae Roibu,
Irina Jurja, stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *