Timpul.md

Actualitate 10 Iunie 2021 | 08:27

Anatol Ţăranu, despre deschiderea secțiilor de vot din regiunea transnistreană: Este o comandă de la Moscova

 

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide trei secţii de votare în regiunea controlată de către separatiştii de la Tiraspol este o comandă care a venit de la Moscova pentru a sprijini blocul socialiştilor şi comuniştilor în alegeri, afirmă analistul politic Anatol Ţăranu. Totodată, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că această decizie reprezintă o atentare la securitatea naţională a R. Moldova şi este contrară Codului Electoral. Declaraţiile au fost făcute în această seară în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Cum poţi să faci alegeri într-o zonă din R. Moldova unde nu funcţionează legea R. Moldova, cum poţi să faci alegeri acolo unde nu sunt respectate elementarele norme democratice? Chiar dacă aceste secţii vor aduce 15 mii de voturi, ei chiar cred că aceste voturi ar putea să determine victoria forţelor care mizează pe acest lucru? Este evident că deschiderea acestor secţii de votare crează precedente foarte periculoase”, a spus Ţăranu.

Acesta a specificat că „pe parcursul celor 30 de ani autorităţile regiunii transnistrene niciodată nu permiteau deschiderea secţiilor de votare, pentru că ei socoteau aceasta ca o ingerinţă în aşa-numita suveranitate a republicii”.

„Acum apare întrebarea, de ce de această dată ei aplică o altă logică, de ce merg împotriva propriei suveranităţi? Este clar că nu a putut să o facă doar Chişinăul, este o comandă care a venit dintr-un centru mult mai autoritar decât cel de la Chişinău. Care este acest centru, este absolut evident – Moscova! Deschiderea acestor trei secţii de votare arată cât de intensă este intervenţia factorului extern în treburile R. Moldova. Nu este vorba de Occident, ci de Est, de Moscova, care încearcă să deturneze procesul electoral în R. Moldova”, a menţionat analistul.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus