Actualitate

Anchetă la Buckingham după publicarea filmului în care viitoarea regină Elisabeta a II-a face salutul nazist

"Noi încercăm să aflăm de unde provin imaginile", a explicat această sursă. "Problema drepturilor de autor și altele, de natură penală, pot fi ridicate, probabil".

Un film realizat la începutul anilor 1930 postat sâmbătă pe site-ul The Sun o arată pe viitoarea regină, pe atunci în vârstă de șase ani, ridicând de mai multe ori brațele în aer, în timp ce dansează și se joacă într-o grădină cu un câine.

The Sun ilustrează această exclusivitate și cu o fotografie în alb și negru ce o înfățișează pe viitoarea regină, precum și pe mama sa, defuncta regină Elisabeta (1900-2002), ridicând brațul drept în maniera unui simpatizant al celui de-al III-lea Reich.

The Sun, care consacră mai multe pagini acestui subiect, titrează ‘Their Royal Heilnesses’, un joc de cuvinte între ‘Highnesses’ (Altețele) și ‘Heil Hitler’, salutul nazist.

Imaginile publicate de tabloidul britanic sunt extrase dintr-un filmuleț video de 17 secunde realizat de un amator, în 1933 sau 1934, la reședința de vară a familiei regale, castelul scoțian Balmoral. Aceste imagini video nu au mai fost făcute publice până acum.

În film, în grupul în care se află viitoarea regină se află și sora sa mai mică, prințesa Margaret, și unchiul lor, viitorul rege Eduard al VIII-lea al Regatului Unit, care aparent pare să le încurajeze să facă acest lucru. The Sun chiar pune articolului său subtitlul ‘Eduard al VIII-lea o învață de pegină salutul nazist’.

Natura legăturilor lui Eduard al VIII-lea cu naziștii este încă dezbătută în Marea Britanie. Eduard l-a întâlnit pe Hitler în Germania în 1937, la un an după ce a abdicat pentru a se putea căsători cu o americană divorțată, Wallis Simpson.

The Sun a justificat publicarea acestor imagini susținând că ele ar oferi ‘o abordare fascinantă a prejudecăților denaturate ale lui Eduard al VIII-lea’.

"Noi le publicăm astăzi știind că acestea nu oferă în nici un fel o imagine proastă a reginei noastre și a defunctelor sale soră și mamă", asigură ziarul.

Dar familia regală nu a apreciat prea mult această inițiativă. "Este dezamăgitor că un film realizat în urmă cu 80 ani și provenind se pare din arhivele personale ale familiei regale a fost obținut și exploatat în acest fel", a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham într-un comunicat.

O sursă apropiată familiei regale, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a subliniat că viitoarea regină ar fi fost "absolut incapabilă să dea o semnificație acestui gest" la o vârstă atât de fragedă.

"Serviciul și devotamentul reginei și familiei sale pentru bunăstarea națiunii noastre în timpul războiului (al Doilea Război Mondial) și cei 63 de ani pe care regina i-a petrecut pentru a construi relații între națiuni și popoare vorbesc de la sine", a adăugat această sursă.

Afecțiunea pe care mulți britanici o au încă față de Regina Mamă este în mare măsură legată de decizia sa și a soțului său, regele George al VI-lea, să nu părăsească Londra în timpul "Blitz", atacul aerian german asupra Londrei din vara anului 1940, scrie AFP.

Sâmbătă, în timp ce imaginile naziste se răspândeau pe rețelele sociale și în mass-media internațională, Stig Abell, un responsabil editorial de la The Sun, a asigurat că filmul a fost obținut ‘pe cale legitimă’ și că publicarea sa a fost ghidată de dimensiunea ‘istorică’ a documentului.

În urmă cu zece ani, tabloidul cel mai vândut din Marea Britanie a publicat o fotografie a prințului Harry purtând o zvastică la o petrecere costumată. Ulterior, Harry, al cincilea în ordinea de succesiune la tronul britanic, și-a cerut scuze, amintește AFP.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *