Actualitate

Andreas Treichl, Erste: Viitorul nu va fi al ţărilor, al naţiunilor, ci al oraşelor. Pentru tinerii de azi nu va mai conta ţara de unde sunt, ci oraşul unde locuiesc şi unde muncesc

Ţările din Europa Centrală şi de Est aniversează în acest an 30 de ani de la căderea comunismului şi ieşirea de sub sfera de influenţă a sovieticilor, apariţia/reapariţia capitalismului, intrarea investiţiilor străine, trecerea sub zona de influenţă americană, germană, franceză sau austriacă, deschiderea graniţelor, intrarea în NATO şi Uniunea Europeană, toate, lucruri care au adus creşterea economică, creşterea puterii de cumpărare, dar o prosperitate care nu a fost împărţită la fel la toată lumea.

“În ’90, Polonia era o ţară falimentară şi uite unde suntem acum”, spune Jan Krzysztof Bielecki, fost premier al Poloniei, fost bancher, în prezent preşedintele firmei de audit şi consultanţă EY Polonia.

Pentru noi transformarea economică a fost un succes, chiar dacă la început am avut lideri incompetenţi şi corupţi şi am făcut multe greşeli care nu trebuiau făcute, a menţionat Andrej Babis, premierul Cehiei.

“Dacă am fi vândut mai mult din industrie investitorilor străini, aşa cum am făcut cu Skoda, am fi fost într-o situaţie mult mai bună. Deşi stăm bine din punct de vedere fiscal şi avem o situaţie a finanţelor foarte bună, avem mari probleme de infrastructură, nu avem un drum, nu avem un TGV care să lege Berlinul de Praga şi de Viena. Vrem să ţinem mai mulţi bani în ţară (în Cehia), să-i determinăm pe investitori să investească mai mult aici, investitorii străini sunt bine veniţi. Vrem să fim acolo unde am fost la începutul secolului XX, când eram una din cele mai puternice ţări ale Europei, find mai puternici decât Austria”, a menţionat premierul ceh, un miliardar care a apărut în politică doar acum câţiva ani şi care, printr-un discurs anticorupţie, a reuşit să câştige puterea.

Cehia, Polonia şi Slovenia sunt ţările câştigătoare din punct de vedere economic după căderea comunismului.

România a pierdut anii ’90. Când celelalte ţări foste comuniste îşi deschideau porţile către investitorii străini, noi nu ne vindeam ţara.

După 2000, când au început să vină investiţiile străine, situaţia s-a schimbat radical, România având un ritm de creştere mai mare decât Polonia, chiar dacă creşterea nu a fost liniară.

În acest moment Polonia şi Cehia sunt la 80% faţă de media UE, în timp ce România este la 60%, reuşind să recupereze 10% în ultimii opt ani.

Faţă de ’90, când a căzut comunismul, şi faţă de ce credeaţi atunci, situaţia actuală din toate ţările din Europa Centrală şi de Est este mai bună, sau mai rea?

“Este mult mai bună, nici nu încape îndoială”, spune Andreas Treichl, preşedintele Erste şi cel care a făcut din banca austriacă cel mai mare grup financiar din această zonă.

Întrebarea este cum vor arăta următorii 30 de ani, într-o lume care dintr-o dată s-a stricat, globalizarea nu mai este bine venită, imigraţia nu mai este văzută cu ochi buni, naţionalismul este în creştere, multinaţionalele şi investiţiile străine sunt ţapi ispăşitori pentru ce este rău într-o ţară, iar războiul China-SUA a devenit o problemă globală care afectează pe toată lumea.

Ben Hall, editorul european al Financial Times, cel mai important ziar de business din Europa, spune că stagnarea economică începe să creeze probleme, iar Germania a devenit problema tuturor şi mai ales a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, ale căror exporturi se duc în cea mai mare economie a Europei.

Europa se confruntă cu schimbări dramatice tehnologice care sunt aduse de americani, cu competitivitatea Chinei şi dezintegrarea fluxurilor comerciale, comentează editorul de la Financial Times.

În acest context global, clasa de mijloc din Europa Centrală şi de Est devine cea mai vulnerabilă categorie, şi de aceea aceste ţări vor fi prinse în capcana venitului mediu, de unde vor reuşi cu greu să iasă.

Multe ţări emergente au ajuns până la un anumit nivel, iar de acolo nu mai reuşesc să crească.

Financial Times împreună cu Erste au organizat la Praga, la mijlocul săptămânii trecute, o conferinţă economică dedicată celor 30 de ani de creştere după căderea comunismului, punând întrebări legate de viitor.

Andreas Treichl spune că ţările din Europa Centrală şi de Est au acum o şansă să fie mai pragmatice, să aibă o voce mai puternică, să aibă o creştere economică mai mare şi să dezvolte un spirit antreprenorial mai puternic faţă de vestul Europei, care suferă de socialism de prea mult timp.

Dar pentru acest lucru trebuie să existe elite politice, o societate civilă implicată şi o clasă de business puternică.

“Trebuie să înceteze această problemă a Bruxellesului, care spune că nu se poate avea încredere în ţările din Europa Centrală şi de Est. Mă enervează teribil acest lucru”, a spus Treichl.

Dar aceste ţări trebuie să înceapă să se bazeze mai mult pe forţele proprii şi să nu mai stea dependende de americani sau germani, mai ales din punct de vedere al investiţiilor.

Diferenţele salariale dintre aceste ţări şi Germania, de exemplu, trebuie să se reducă, pentru a-i determina pe oameni să nu-şi mai caute locuri de muncă în altă parte.

Treichl spune că viitorul nu va mai fi al ţărilor, al naţiunilor, ci al oraşelor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *