Politică

Andrius Kubilius, prim-ministrul Republicii Lituania: R. Moldova trebuie sa fie in centrul atentiei Uniunii Europene

„Nu trebuie sa va invinovatiti de faptul ca ati ramas mai in urma decat Lituania. Este clar ca atat R. Moldova, cat si Lituania si-au dorit mult sa se desparta de trecutul sovietic si sa continue drumul integrarii europene. Ceea ce dumneavoastra v-a lipsit a fost solidaritatea Europei. Noi am simtit-o, iar Moldova – nu”, a declarat prim-ministrul Republicii Lituania, Andrius Kubilius, in fata deputatilor primului parlament moldovean.

Intalnirea dintre oficialul strain si deputatii care au votat Independenta R. Moldova a avut loc ieri, in Sala roz a Resedintei prezidentiale. Premierul lituanian i-a salutat pe fiecare dintre cei prezenti, dupa care au urmat discursuri reciproce de multumire si incurajare.

Petru Sandulache, presedintele organizatiei obstesti „Parlamentul 90”, a tinut sa aminteasca despre curajul si intelepciunea de care a dat dovada Lituania la inceputul anilor ’90, dar si despre exemplele pe care tara noastra le-a urmat in perioade dificile. „De asemenea, pentru R. Moldova este foarte important sa preia experienta Lituaniei si in ceea ce tine de aderarea ei la comunitatea europeana”, a precizat Sandulache.

Organizatorii au difuzat si un film documentar, realizat de regizorul Victor Bucataru, in care sunt reflectate imagini unice din perioada anilor 1990-1991. Mircea Snegur, primul presedinte al RM, a declarat, in acest context, ca „reuniunea deputatilor care au facut istorie este si un prilej de a ne aminti lucrurile frumoase intamplate la inceputurile independentei. In acelasi timp, sa multumim ?arilor Baltice pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor”.

La randul sau, prim-ministrul Lituaniei a spus: „Nimeni nu poate nega faptul ca se dorea sa se impiedice ceea ce se intampla la noi si la voi. In special, inceputul independentei noastre a fost destul de anevoios, din cauza blocadei economice impuse de Kremlin”. Andrius Kubilius a subliniat necesitatea continuarii reformelor pe care le-a inceput R. Moldova, dar, in acelasi timp, considera ca tara noastra trebuie sa fie in centrul atentiei Uniunii Europene.
„Faptul ca Lituania, la inceput, a simtit solidaritatea Europei, iar dumneavoastra nu, constituie una din temele noastre de acasa: sa va ajutam in acest sens”, a afirmat oficialul.

La finalul intalnirii, premierul lituanian a primit in dar, de la Asociatia „Parlamentul 90”, declaratia-simbol de recunoastere a Independentei Republicii Lituania semnata de deputatii parlamentului moldovean. Iar Eugen Paslaru i-a oferit doua butoiase de vin rosu, din 1990, anul independentei Lituaniei. In semn de recunostinta, A. Kubilius le-a inmanat simbolul Declaratiei de Independenta a tarii sale.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *