Timpul.md

Politică 21 Iunie 2021 | 11:39

Andrzej Duda - ales președinte al Poloniei din partea PiS. AUR și PiS sunt din aceiași familie europeană conservatoare

 

Andrzej Sebastian Duda este un politician polonez, din 6 august 2015 președinte al Republicii Polone. Din 2006 până în 2007 a fost membru al guvernului Kaczyński⁠(en), ca viceministru al Justiției. La alegerile pentru Parlamentul European din 2014 a fost ales eurodeputat. La sfârșitul aceluiași an a fost desemnat candidat al partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS) la alegerile prezidențiale din 2015. În al doilea tur de scrutin a obținut victoria, în fața președintelui aflat atunci în funcție, Bronisław Komorowski.

A preluat funcția de președinte al Republicii Polone la 6 august 2015.

Partidul Lege și Justiție este un partid politic național-conservator, creștin-democratic și de dreapta în Polonia, membru al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor din Europa (CRE). Lege și Justiție este în prezent cel mai mare partid politic din parlamentul polonez, acesta având 221 de locuri în Sejmul polonez și 66 în Senat.

Cei douăzeci și cinci de europarlamentari Lege și Justiție se află în Grupul conservatorilor și reformiștilor europeni din Parlamentul European.

AUR și PiS - aceiași familie europeană

Partidul AUR a primit aviz favorabil pentru cooptarea în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE)

Consiliul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE) a oficializat sâmbătă, 19 iunie, candidatura Alianței pentru Unirea Românilor ca membru cu drepturi depline în Organizație.

Reuniți în plen, membrii Consiliului au salutat dorința partidului AUR de a se alătura familiei conservatorilor europeni și au exprimat interesul pentru cooptarea singurului partid parlamentar de orientare național-conservatoare din România.

La conferința on-line la care au participat atât reprezentanții conducerii Alianței pentru Unirea Românilor, cât și membrii Consiliului ECR, s-a convenit ca votul pentru admiterea propriu-zisă a AUR în CREva respecta riguros etapele de admitere prevăzute în Statutul Organizației.

Din familia conservatorilor și reformiștilor europeni fac parte, printre alte, Fratelli d’Italia, partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia, Vox din Spania. În ciuda informațiilor eronate, CRE nu este un grup eurosceptic și antieuropean, ci unul eurorealist, care pledează pentru o Europă unită a Națiunilor. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus