Timpul.md

Actualitate 15 Iunie 2017 | 14:16

ANIMALE PE CALE DE DISPARITIE: Gorila de câmpie de vest, amenințată de braconaj și Ebola

Gorila de câmpie de vest, Gorilla gorilla gorilla, este cea mai răspândită subspecie de gorile, populații însemnate putând fi găsite în regiuni mlăștinoase și împădurite din Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo și Guineea Ecuatorială, precum și în zone din Gabon și Republica Congo și, cu toate acestea, se află în pericol critic de dispariție, conform World Wildlife Found (WWF).

Numărul aproximativ de exemplare care trăiesc în mediul natural nu este cunoscut pentru că aceste animale preferă locuri izolate, greu accesibile, cu vegetație densă.

Gorilele de câmpie de vest sunt puțin mai mici decât celelalte gorile, ajungând până la 1,5 metri în poziție bipedă și pot cântări până la 200 de kilograme. Aceste animale sunt acoperite cu blană gri-maronie care pe piept capătă nuanțe castanii. Ca semne distinctive, aceste animale au craniile mai late, arcadele mai pronunțate și urechile mai mici.

Chiar dacă populația de gorile de câmpie de vest este încă relativ numeroasă, cel puțin în comparație cu celelalte subspecii de gorile, organizațiile pentru protecția animalelor și a mediului trag un semnal de alarmă cu privire la declinul său pronunțat. Din cauza braconajului și a bolilor, numărul de gorile de câmpie de vest a scăzut cu peste 60% în ultimii 20 până la 25 de ani. Chiar dacă toate amenințările care vizează această subspecie de gorile ar fi îndepărtate, oamenii de știință au calculat că ar fi nevoie de aproximativ 75 de ani pentru refacerea populației.

Bolile reprezintă principala amenințare la adresa acestor animale, chiar înaintea braconajului și a pierderilor de habitat. Zona Africii centrale nu este doar patria gorilelor ci și a unor virusuri mortale, printre care și cel care provoacă Ebola. Această boală a decimat populațiile de primate (gorile si cimpanzei) din Africa centrală. Unii oameni de știință estimează că Ebola a ucis aproximativ o treime din populația de gorile din Africa centrală. În unele regiuni impactul bolii a fost și mai devastator. În Parcul Național Minkébé din Gabon, care adăpostea la un moment dat una dintre cele mai numeroase populații de gorile de câmpie de vest, virsul Ebola a ucis aproximativ 90% din populația de primate.

Braconajul și traficul de animale reprezintă o amenințare și pentru această specie de primate dar și pentru oamenii care intră în contact cu animalele infectate cu Ebola. Conform estimărilor, aproximativ 5% din populația totală de gorile de câmpie de vest din nord-estul Bazinului Congo cad pradă braconierilor.

De asemenea, defrișările nesustenabile, intruziunile antropice în habitatul gorilelor, eliberarea de permise de vânătoare și deschiderea de noi exploatări de hidrocarburi reprezintă tot atâtea amenințări pentru aceste primate.

Unul dintre puținele locuri în care oamenii pot admira gorilele de câmpie de vest în mediul lor natural este Zona Protejată Dzanga-Sangha din Republica Centrafricană. Oportunitățile de a observa aceste animale în sălbăticie sunt însă foarte rare, fiind nevoie de trei până la patru ani de urmărire a grupurilor de gorile pentru a afla teritoriul în care trăiesc și pentru a le obișnui cu apropierea oamenilor.

AGERPRES

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus