Timpul.md

Bună Dimineața 11 Mai 2021 | 06:07

Anul 1812: nu toţi au uitat totul!

Astăzi, 16 mai 2011, se împlinesc 199 de ani de la Pacea de la Bucureşti, în urma căreia Rusia ţaristă anexează Moldova din stânga Prutului. La anul se împlinesc două sute de ani de la acest tragic eveniment…

…Napoleon spunea că „un cap fără memorie e o fortăreaţă fără garnizoană”. Dar ce sunt mai multe căpăţâni fără memorie, un popor fără memorie? Nu trebuie să umblăm prea mult şi prea departe în căutarea răspunsului - fără a îngroşa prea mult culorile, putem afirma, cu tristeţe şi durere, că noi, moldovenii din stânga Prutului, suntem un asemenea popor. Noi nu ne prea complicăm existenţa cu chestiuni de memorie istorică. Nu ne place să facem recurs la istorie. Nu ne interesează istoria recentă, nemaivorbind de cea mai veche. A venit o generaţie care nu ştie ce a fost acum 20 de ani, când s-a proclamat Independenţa RM. Pleacă o generaţie care nu ştie ce s-a întâmplat cu noi în 1940… Dar pe cine îl mai interesează ce a fost acum 199 de ani?..

Tocmai de aceea, mi se pare extraordinară iniţiativa unui grup de istorici notorii din R. Moldova de a marca împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. Declaraţia semnată de acest grup de iniţiativă ne demonstrează că mai avem memorie, că nu toţi au uitat totul. Salut sincer şi sprijin din tot sufletul respectiva iniţiativă. 

Semnaţi aici pentru declaraţia grupului de iniţiativă "Anul 1812"

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus