Timpul.md

Actualitate 11 August 2017 | 08:01

Anul 2016: Averile deputaților - Adrian Candu cu milioane de lei în conturi și Iurie Leancă are mașini scumpe

Case, apartamente şi maşini noi, de lux. Cu astfel de achiziţii, făcute în 2016, se pot lăuda deputaţii din Parlamentul R. Moldova. O analiză a declaraţiilor de avere şi interese ale aleşilor poporului, publicate recent de Autoritatea Naţională de Integritate, arată că fiecare al patrulea deputat a făcut, în 2016, cumpărături impresionante, fiind implicat în tranzacţii de zeci sau chiar sute de mii de euro, anunță Ziarul de Gardă.

În 2016, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a trecut cu traiul într-un apartament cu o suprafaţă de 243,6 m.p., pe care l-a obţinut, în acelaşi an, prin contract de comodat.

Astăzi însă, acest apartament, de facto, nu mai există. În aprilie 2017, după depunerea declaraţiei de avere şi interese personale a lui Andrian Candu, bunul imobil a fost divizat. Apartamentul de 243,6 m.p. s-a transformat în unul cu o suprafaţă de 113,7 m.p., fiind, în continuare, înregistrat pe numele lui Vladimir Plahotniuc.

Relaţia de afaceri cu Vlad Plahotniuc i-a adus lui Andrian Candu, pe lângă noua locuinţă, şi 11,5 milioane de lei în conturi, sub formă de dividende de la compania „Prime Management”, acolo unde Candu deţine 10% din capitalul social, celelalte 90% fiind proprietatea naşului său, Plahotniuc. SRL-ul care gestionează afacerile lui Plahotniuc are un capital social de 465 de milioane de lei.

Leancă: maşină de aproape 30 de mii de euro, în leasing

Iurie Leancă, cel care a fost ales la început de iunie în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, a avut, în 2016, un venit de 149 de mii de lei din salariul de deputat, echivalentul a 12,4 mii de lei pe lună. Soţia sa, despre care Leancă menţionează că este „casnică”, nu a avut venituri oficiale. În schimb, fostul premier declară că a beneficiat de 8250 de euro, echivalentul a 175 de mii de lei, sub formă de onorariu de la Institutul pentru politică europeană din Berlin. Suma depăşeşte veniturile din salariu declarate de Iurie Leancă de la Parlamentul R. Moldova. Din dobânzile de la Mobiasbancă, Leancă şi soţia sa au primit aproape 1700 de euro, iar alţi 66 de mii de lei, Leancă i-a primit drept indemnizaţie de la Parlament.

Tot în 2016, Leancă a făcut o achiziţie importantă. Acesta şi-a cumpărat un automobil Skoda Superb, fabricat în 2015. Achiziţia a fost perfectată în leasing în baza unui contract în valoare de 29550 de euro, echivalentul a aproximativ 600 de mii de lei. Prin contract de comodat, Leancă a intrat şi în posesia unui automobil Mercedes S 350, fabricat în 2011. În cele 8 conturi bancare, toate deschise la Mobiasbancă, deputatul şi soţia sa deţin aproape 100 de mii de euro. 

Citiți în continuare pe zdg.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus