Politică

APELUL Mişcării Civice Europene din Republica Moldova

 În condiţiile unor confruntări egoiste şi iresponsabile între diferite formaţiuni, MCE a încercat să construiască o platformă de dialog între „concurenţi şi adversari”, între grupurile sociale şi actorii implicaţi în competiţia pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Ignorarea şi boicotarea modelului propus de MCE, care prevedea unificarea şi crearea unui front unic între partidele unioniste şi pro-europene, a însemnat doar 26 de mandate pentru blocul ACUM şi nici un mandat pentru unionişti. Eşecurile s-au ţinut lanţ şi au condus ca monopolul puterii de stat să fie transferat de la oligarhul Plahotniuc la marioneta lui Putin – românofobul şi antieuropeanul Dodon, iar Chişinăul să fie cedat grupului diversionist al socialiştilor. O lecţie atât de dură pentru unionişti şi pro-europeni obligă la înlăturarea egoismelor şi frânelor din procesul de unificare şi de construire a unui model nou, rezultativ.

Mișcarea Civică Europeană a salutat apariţia şi promisiunile generoase ale blocului „Unirea” şi a susţinut ferm extinderea lui la dimensiunea unui front larg în care să se regăsească toate forţele politice, civile, academice şi profesionale orientate spre integrarea R.Moldova în spaţiul românesc şi european. Procesul de unificare iniţiat de cele 5 partide fondatoare se află încă la începuturi şi nu a cuprins un spectru larg de formaţiuni şi organizaţii ale societăţii civile, care să genereze încredere la electoratul cel mai activ şi cu opţiuni ferme – electoratul unionist. Considerăm că blocul „Unirea”, împreună cu alt partid unionist – PUN, au o responsabilitate aparte în construcţia începută, care făcută în afara modelelor bătătorite şi falimentare, va putea să adune deopotrivă formaţiunile politice, organizaţiile societăţii civile, mediul academic şi cel mai important – să dea încredere în victorie și să garanteze un vot consolidat la cele peste 30 la sută din electoratul unionist, actualmente atât de decepţionat şi lipsit de reprezentativitate.

Mișcarea Civică Europeană cunoaşte că în interiorul blocului „Unirea” s-a iniţiat procesul de identificare a candidaţilor pentru competiţia prezidenţială din 1 noiembrie 2020. Ar fi fatal să se meargă pe formule egocentrice şi modele perdante, care să repete înfrângerile ruşinoase de la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 şi la cele locale, cu pierderea Chişinăului. Dacă dezbaterile pentru selectarea candidaţilor la alegerile prezidenţiale vor fi făcute doar în interiorul partidelor fondatoare ale blocului „Unirea”, fără PUN şi, fără să cuprindă o dezbatere populară, cu implicarea personalităţilor din Mişcarea de Eliberare Naţională, a deputaţilor unionişti din Primul Parlament, a asociaţilor de istorici şi filologi, de scriitori şi oameni de cultură, de părinţi şi învăţători, a membrilor „Sfatului Ţării-2”, a directorilor de opinie şi mass-media, a reprezentanţilor diasporei, societăţii civile şi mediului academic – atunci nu există nici o şansă să adunăm atâta lume bună împrăştiată, să voteze pentru candidatul euro-unionist.

Facem apel către partidele fondatoare ale blocului „Unirea” și PUN să-şi asume întreaga responsabilitate şi să se ridice la înălţimea aşteptărilor electoratului unionist, să organizeze o dezbatere amplă, populară, cu implicarea obligatorie a diasporei, la identificarea unui candidat unic la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020. Un candidat al tuturor euro-unioniştilor va readuce încrederea şi va mobiliza electoratul, asigurând un rezultat bun pentru tabăra românească din R. Moldova şi diasporă. MCE se va implica plenar în unificarea tuturor forţelor şi a electoratului, care îşi văd viitorul în spaţiul românesc şi european, propunând un ciclu de mese rotunde pentru dezbateri publice şi asumându-şi rolul de moderator corect şi onest în procesul de identificare al candidatului unic şi al formării unui front unit al tuturor oamenilor de bună credinţă.

Chișinău

29 iunie 2020

Semnează: – Nicolae Dabija, poet, academician, deputat în Primul Parlament,
– Alecu Reniță, publicist, deputat în Primul Parlament
– Vladimir Beșleagă, scriitor, deputat în Primul Parlament
– Mihai Cimpoi, academician, ex-deputat
– Gheorghe Ghidirim, academician, ex-ministru
– Anatol Țăranu, deputat în Primul Parlament
– Pintilie Pîrvan, deputat în Primul Parlament
– Ion Neagu, deputat în Primul Parlament
– Nicolae Misail, deputat în Primul Parlament
– Valentin Dolganiuc, deputat în Primul Parlament
– Nicolae Morari, deputat în Primul Parlament
– Vlad Darie, deputat în Primul Parlament
– Petru Munteanu, deputat în Primul Parlament
– Ion Negrei, ex-viceprim-ministru
– Ionel Căpiță , publicist
– Anatol Arhire, ex-deputat
– Gheorghe Șalaru, ex-ministru
– Alexandru Arseni, deputat în Primul Parlament
– Constantin Culea, deputat în Primul Parlament
– Vasile Zgardan, deputat în Primul Parlament
– Andrei Baștovoi, deputat în Primul Parlament
– Ion Costas, ex-ministru
– Mircea Rusu, deputat în Primul Parlament
– Ion Madan, deputat în Primul Parlament
– Ion Palii, deputat în Primul Parlament
– Tudor Lefter, deputat în Primul Parlament

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *