Timpul.md

Politică 22 Ianuarie 2016 | 15:32

Șapte deputați PLDM care au votat pentru Guvernul Filip au fost dați AFARĂ din fracțiune. PLDM se solidarizează cu protestul din stradă

Cei șapte deputați PLDM care au votat pentru învestirea în funcție a Guvernului condus de Pavel Filip au fost excluși astăzi din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Decizia a fost luată în cadrul ședinței fracțiunii PLDM, informează MOLDPRES.

Printre parlamentari excluși se numără: George Mocanu, Mihaela Spătaru, Vladimir Hotineanu, Ştefan Creangă, Aliona Goţa, Nae-Simion Pleşca şi Ion Balan.

Un comunicat de presă al PLDM menționează că „deputații au fost excluşi din fracţiune, deoarece au încălcat prevederile statutare şi au ignorat hotărîrile organelor de conducere a partidului”. Pe de altă parte, comunicatul emis de PLDM nu precizează cum se va proceda în cazul deputatului liberal-democrat Valeriu Ghileţchi, care a votat pentru Guvernul Filip.

Tot astăzi, PLDM a anunțat că dezaprobă metodele obscure şi modul prin care a fost învestit guvernul condus de Pavel Filip. „Constatăm că s-au admis grave abateri de la normele constituţionale şi rigorile regulamentare în procesul de învestire şi inaugurare a echipei guvernamentale. Iar votul celor 57 de deputaţi pentru învestirea guvernului Filip nu reprezintă voinţa cetăţenilor R. Moldova exprimată la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, deoarece majoritatea menţionată a fost constituită prin traseism şi corupere politică”, se anunță în declarația prezentată de Biroul Permanent al liberal-democraților.

PLDM declară că se solidarizează cu protestul paşnic al cetăţenilor, pronunţîndu-se ferm împotriva violenţelor, provocărilor şi devastărilor edificiilor publice.

„Considerăm că există suficiente metode paşnice şi democratice de a impune guvernarea să servească statul şi cetăţenii, situaţia contrarie prezumînd dreptul incontestabil al cetăţenilor de a cere alegeri anticipate. Facem apel către partenerii de dezvoltare să îşi condiţioneze asistenţa doar prin prisma realizărilor concrete ale guvernării în reclădirea statului de drept şi a democraţiei autentice, făcînd abstracţie de promisiunile şi planurile grandioase ale acesteia”.

Pe 20 ianuarie, cu votul a 57 de deputați a fost învestit noul Cabinet de miniștri condus de democratul Pavel Filip, fapt ce a provocat proteste masive cu trecere în acte violente. Protestele continue a treia zi consecutiv.

sursa: timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus