Timpul.md

Politică 13 Iulie 2017 | 17:14

Armata Federației Ruse continuă să-și „antreneze” trupele pe teritoriul R. Moldova sub pretextul „amenințărilor teroriste”

Trupele ruse dislocate în regiunea separatistă transnistreană au desfășurat un nou exercițiu militar sub pretextul combaterii unor pretinse amenințări teroriste. În cadrul manevrelor au fost implicați 30 de militari și cinci unități de tehnică militară.

Conform scenariului, o formațiune armată ilegală ar fi atacat banca orășelului militar al Grupului Operațional de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria, cu scopul de a o jefui și lua ostatici. Atacul a fost respins de unitatea specializată în combaterea terorismului, care a lichidat inamicul convențional, potrivit unui comunicat al Districtului militar occidental al Federației Ruse.

O atenție deosebită a fost acordată, de această dată, detectării minelor antipersonal și anihilării acestora de la distanță sigură, cu ajutorul mijloacelor inginerești de recunoaștere și deminare, menționează sursa citată.

Autoritățile ruse susțin că asemenea exerciții poartă un caracter planificat și au ca scop „excluderea completă a posibilității oricăror atacuri teroriste împotriva militarilor ruși din Transnistria și a obiectivelor pe care le păzesc”.

Manevrele militare executate de trupele ruse, de cele mai deseori în comun cu armata regimului separatist din Transnistria, s-au întețit începând de anul trecut, fapt care a provocat proteste repetate ale autorităților de la Chișinău.

La sfârșitul lunii mai 2017, Guvernul de la Chișinău a declarat persona non grata cinci diplomați, angajați ai Ambasadei Federației Ruse, printre care atașatul militar al Ambasadei, Igor Dovbnea, precum și consilierul său, Aleksandr Grudin. În luna martie a acestui an, Ministerul Apărării al Republicii Moldova se declară nedumerit și indignat în legătură cu participarea lui Dovbnea, la ceremonia organizată de administrația separatistă transnistreană la Dubăsari cu ocazia aniversării declanșării războiului de pe Nistru, iar anterior i s-a cerut să se abțină de la participarea la activitățile organizate de administrația de la Tiraspol în comun cu trupele ruse care staționează în regiune. 

radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus