Politică

Atac asupra Moldovei este o diversiune

In premiera pentru R. Moldova, o campanie electorala are loc mai mult prin intermediul filmului. Exista cel putin sapte versiuni de filme care au ca subiect evenimentele de la 7 aprilie. CD-uri cu filme au umplut satele noastre si au invadat internetul.

Daca intrebi pe cineva cu ce se ocupa, iti va raspunde ca se uita la film, nu mai conteaza la care. Prima versiune de film, „Atac asupra Moldovei”, a aparut la NIT si este produsa de Constantin Staris. In scurt timp, filmul a fost invartit de doua ori la toate televiziunile din holdingul comunist, majoritatea cu acoperire nationala, inclusiv la „Moldova 1”. Se spune ca acest film a fost difuzat si la toate ambasadele si reprezentantele noastre diplomatice de peste hotare, ca pozitie oficiala. Apoi AMN, PL si PLDM si-au lansat propriile versiuni de film – „In apararea Moldovei”, „Adevarul despre 7 aprilie” si, respectiv, „Cine iubeste Moldova?”. In afara de acestea, mai exista „Agonia surzilor”, „Cutia neagra” si „Adevarul”, care circula fara autor pe internet.
I-am intrebat pe doi specialisti in domeniu cat de credibile sunt aceste produse si care dintre ele sunt mai argumentate.

Valeriu Gagiu, regizor

Filmul lui Staris este o incercare obraznica de a spala creierii spectatorului. O diversiune si o demagogie, cu mari lacune profesionale, cu un patos isteric si fals. Epigonul lui Dorenko, renumitului tele-killer moscovit din anii ’90, Staris „al nostru”, in comparatie cu Dorenko, pare jalnic si provincial. Dar produsul lui alterat, pregatit la repezeala, poate contamina o buna parte din electorat in aceste zile fierbinti din ajunul alegerilor. Si cu ce raspunde Opozitia la provocarea comunistilor? Cu neinspiratul lungmetraj de 40 de minute, propus de Partidul Liberal? In care vocea crainicului prea grava si solemn-patriotarda te respinge. La acest film mai trebuie serios de lucrat. Si AMN-ul vine cu un film nu prea… Dar, totusi, facut mai profesionist. Greseala autorilor e ca au folosit acelasi calapod ca si Staris. „Cutia neagra” – filmul PLDM-ului – imi pare o reusita, din toate punctele de vedere. Si imaginea, si textul, si vocea crainicului. Se raspunde serios si argumentat la toate invinuirile aduse Opozitiei. Este imperios necesar ca acest film sa fie aratat la toate televiziunile, inclusiv la „Moldova 1”, precum filmul lui Staris.

Victor Juc, dr., cercetator stiintific coordonator la Institutul de Integrare Europeana si Stiinte Politice, ASM; specialist in manipulare

Evenimentele din 6 si 7 aprilie au bulversat profund societatea, intrunind diferite interpretari si luari de pozitii – in cea mai mare parte tendentioase si vadit partizane -, dar care, in ultima instanta, nu asigura coeziunea sociala. Promisiunile de a pune punctul pe i referitor la acele evenimente inca nu au devenit realitate. Din contra – sunt utilizate diferite modalitati de manipulare a constiintei de masa, pentru a indeparta aflarea adevarului. Principalii actori politici au considerat necesar sa se pronunte si sa mediatizeze pozitiile lor si prin turnarea unor filme. Filmul produs de canalul NIT (cunoscut ca filmul lui Staris) reflecta pozitia administratiei publice centrale si a partidului de guvernamant. Aceasta pozitie contine un mesaj negativ, indreptat spre denigrarea Opozitiei si invoca, absolut nefondat, tentativele unei lovituri de stat. Rezultatul scontat este divizarea societatii in statalisti si adversarii statalitatii, care nu contribuie la asigurarea coeziunii sociale, dar urmareste sa distraga atentia electoratului de la problemele cotidiene stringente. Un alt obiectiv este de natura extra-economica, incercandu-se prin metode punitive si printr-o concurenta neloiala nimicirea unor concurenti economici care sunt prezentati ca organizatori principali ai pretinsei lovituri de stat. Filmele prezentate de partidele de opozitie sunt mai echidistante si vin sa demonstreze rolul activ al structurilor de forta in desfasurarea dezordinii din capitala. De asemenea, sunt prezentate victimele nevinovate, capturate la intamplare, atunci cand nu mai era nevoie de interventie in forta. Salutabil este ca prin luarile de pozitii prezentate se creeaza impresia ca, in sfarsit, in RM se formeaza o opozitie politica bine ajustata si, speram, bine pregatita pentru a exercita puterea suprema in stat. Cu certitudine, toate filmele, prin continutul lor, sunt de un vadit caracter electoral, dar versiunea NIT se distinge printr-o apologistica crasa, lipsita de bun-simt, dar manipulatoare, in scopul de a induce in eroare opinia publica, de a dezbina societatea si a denigra Opozitia politica, ajutand pe aceasta cale PCRM sa obtina mai multe sufragii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *