Timpul.md

Externe 10 Octombrie 2015 | 11:52

ATAC TERORIST în Turcia. Atentat la principala gară din Ankara: 86 de morți și 186 de răniți

ACTULIZARE 15:55 Un nou bilanț, de data aceasta anunțat de Ministerul Sănătății, indică 86 de morți și 186 de răniți. Este unul dintre cele mai grave atentate comise vreodată în Turcia.

ACTUALIZARE 15:43 Bilanțul oficial ajunge la 47 de morți. Anunțul a fost făcut de Procuratură.

Autoritățile de la Ankara au interzis difuzarea imaginilor care suprind momentul exploziei și oamenii răniți.

ACTUALIZARE 14.56 Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, în urma atacurilor de la Ankara:

„Condamn atacurile care au avut loc astăzi lângă gara centrală din Ankara, explozii în urma cărora s-au înregistrat numeroase victime, morţi şi răniţi. Îmi exprim, în numele meu personal și al poporului român, solidaritatea cu autoritățile de la Ankara și cu poporul turc și transmit condoleanțe pentru familiile greu încercate ale victimelor și persoanelor grav rănite în atacurile teroriste. România condamnă cu fermitate aceste atacuri criminale și reiterează întregul sprijin pentru Turcia.”


Potrivit corespondentului agenţiei Anadolu, numeroase cadavre şi persoane rănite erau întinse pe jos, în faţa gării de pe strada Hipodrum, unde oamenii începeau să se adune pentru a participa la un miting pentru pace.

Serviciile de urgenţă au sosit imediat la locul deflagraţiei, care s-a produs la ora locală 10.05 (10.05, ora României). Paramedicii acordau îngrijiri răniţilor la locul deflagraţiei, în timp ce un elicopter al poliţiei survola zona.

Numeroase pancarte şi steaguri aduse pentru protest puteau fi văzute pe jos, iar mai mulţi cetăţeni au ajutat la urcarea răniţilor în ambulanţe şi autocare pentru a fi transportaţi la spitale.

Exploziile au avut loc în timp ce numeroase persoane se adunaseră în faţa gării pentru a participa la o manifestaţie în Piaţa Sihhiye, din apropiere. Participanţii la miting, organizat de Confederaţia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) şi mai multe ONG-uri, cereau încetarea conflictului dintre organizaţia teroristă PKK şi statul turc.

Organizatorii au anulat mitingul, cerându-le participanţilor din alte oraşe să se întoarcă la casele lor, relatează Hurriyet în ediţia online. De asemenea, autorităţile au cerut oamenilor să doneze sânge pentru a ajuta răniţii din spitale.

Poliţia a evacuat zona pentru a evita noi victime, în cazul unui al treilea atac.

Co-preşedintele Partidului Democrat al Poporului (HDP) Selahattin Demirtas a declarat la Istanbul că atacul este asemănător atentatelor recente de la Diyarbakir şi Suruc. "Bilanţul este foarte mare", a precizat el.

La 5 iunie, cu două zile înainte de alegerile generale în urma cărora HDP a intrat în Parlament, patru persoane au murit într-un dublu atac cu bombă comis la un miting al formaţiunii la Diyarbakir.

Turcia se pregăteşte de noi alegeri la 1 noiembrie, după ce partidele parlamentare nu au reuşit să formeze un Guvern.

La 20 iulie, 33 de persoane au murit într-un atac împotriva tinerilor socialişti, comis de gruparea Stat Islamic la Suruc.

În urma exploziilor de sâmbătă, premierul Ahmet Davutoglu se va întâlni la Ankara cu vicepremierul Yalcin Akdogan, ministrul Sănătăţii, Mehmet Muezzionglu, ministrul de Interne, Selami Altinok, precum şi cu comandantul poliţiei, şeful serviciilor de informaţii şi primarul capitalei, relatează CNN Turk.

Liderul Partidului Poporului Republican (CHP) Kemal Kilicdaorglu a declarat că Turcia nu merită acest lucru şi a anunţat că formaţiunea sa şi-a anulat toate evenimentele pentru ziua de sâmbătă. Partidul este pregătit să susţină lupta împotriva terorismului, a adăugat el.

Vicepreşedintele CHP Gürsel Tekin a declarat că mai mulţi parlamentari ai formaţiunii urmau să participe la miting, pentru a susţine apelul la pace.

sursa: gandul.info

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus