Film

„Atingerea unui înger”, filmul despre durerea evreilor

Documentarul, făcut în mai multe fragmente, ilustrează amintirile dureroase ale lui Henryk. Prietena lui, cu două cosițe, spunea că păpușile ei sunt vii atâta timp cât ea este vie, dar Henryk găsește mai târziu, în camera în care se jucau cei doi, o păpușă spintecată – în acel moment el a înțeles că fetița a fost omorâtă.


Imagine din film

O altă scenă memorabilă a filmului este atunci când băiețelul se duce după o pâine pentru familia lui flămândă, punându-și viața în pericol. La magazin, băiatul este ademenit de mirosul salamului care nu-l poate cumpăra. A luat doar o pâine, însă vânzătoarea i-a dăruit salamul, care îl salvează mai târziu. Henryk intră în casa rudei sale și se ascunde sub pat. Câinele soldaților miroase camera, ajunge la pat unde își bagă botul și înhață salamul, apoi îl linge pe Henryk. Înainte ca soldații să plece din casă, împușcă ruda băiatului.

Tăcerea lumii

Pe lângă durerea oamenilor, filmul scoate în evidență și vina celorlalte țări care, prin tăcerea lor, a dat curs exterminării evreilor. Într-un interviu, regizorul documentarului Marek Pawlowski spunea că din punct de vedere istoric, problema este foarte gravă. „Germanii doreau să scape de evrei prin ceea ce numeau emigrare, dar care era exterminare. Dar sutele de mii de oameni trebuiau acceptate undeva. Întreaga lume tăcea în acel moment, ceea ce a însemnat pentru germani un consimțământ pentru a continua. Răul trebuia eliminat imediat, pentru că atunci când îl conștientizăm, este prea târziu. Noi trebuie să reacționăm la răul din jurul nostru și să ne ajutăm unul pe celălalt cât de mult putem”, a declarat regizorul pentru site-ul cinemawithoutborders.com.

Documentarul s-a filmat pe parcursul a opt ani, din cauza lipsei de resurse financiare. Discuția cu personajul principal a durat peste 23 de ore, care a fost transformată într-o oră de film. Regizorul spune că a filmat despre tragedia evreilor, pentru că oamenii încă nu cred în istoria de la Auschwitz.


Echipa de producție a filmului „Atingerea unui înger” la Cronograf
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *