Timpul.md

Ultima oră 30 Septembrie 2015 | 09:57

Aurescu a prezentat, la New York, iniţiativa de creare a unei Curţi Internaționale pentru Terorism

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul spaniol, José Manuel García-Margallo, au prezentat, la New York, în marja AG a ONU, propunerea comună privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului.

Șeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa procesului de dezbatere pe tema iniţiativei româno-spaniole de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului.

”Acest proces are meritul de a transmite un mesaj important:terorismul este o ameninţare globală împotriva căreia trebuie să luptăm si cu instrumentele dreptului: justiţia internaţională şi dreptul internaţional penal. În fiecare săptămână, chiar în fiecare zi, ştirile despre atacuri teroriste răspândesc emoţie în întreaga comunitate internaţională. Avem nevoie nu doar de hotărâre şi unitate, avem nevoie şi de o ripostă bazată pe drept”, a declarat Bogdan Aurescu, în cadrul evenimentului "Drumul spre o Curte Internaţională contra Terorismului. Idei şi provocări”, găzduit împreună cu omologul spaniol.

”Din punct de vedere conceptual, există o lacună în efortul internațional de luptă împotriva terorismului: un instrument care să combine elementul «internațional» cu elementul fundamentat pe statul de drept”, a mai spus Aurescu.

La rândul său, ministrul spaniol de Externe, José Manuel García-Margallo, a afirmat că ”a sosit momentul să articulăm mecanismele juridice internaționale adecvate pentru contracararea terorismului”.

În marja evenimentului, Bogdan Aurescu şi omologul spaniol au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre modalitățile de promovare, în continuare, a proiectului Curții Internaționale împotriva Terorismului.

Iniţiativa privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului a fost lansată de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pe 9 februarie 2015, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

În prezent, iniţiativa reprezintă un proiect comun româno-spaniol. Experţi din România şi Spania, cu sprijin la nivel tehnic din partea Olandei, au redactat un proiect de concept cu privire la principalele caracteristici ale unei viitoare Curţi Internaționale împotriva Terorismului.

Această instanţă internaţională ar putea să îşi exercite jurisdicţia asupra persoanelor fizice care comit crima de terorism, definită în conformitate cu dreptul internaţional.
 
Sursa: euractiv.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus