Timpul.md

Actualitate 25 Aprilie 2017 | 13:03

Autoritățile din Chișinău majorează fondul de rezervă cu 20 de milioane de lei pentru lichidarea consecințelor calamității naturale

Pentru a lichidare consecințelor calamității naturale de săptămâna trecută, autoritățile din Chișinău au decis să majoreze fondul de rezervă al Capitalei de la 10 milioane de lei până la 30 de milioane de lei. Un proiect de decizie în acest sens a fost adoptat astăzi de consilierii locali la o ședință de urgență a Consiliului municipal Chișinău. 

Bugetul fondului de rezervă al municipiului Chișinău va fi majorat cu 20 de milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru a lichida consecințele ninsorii de la sfârșitul săptămânii trecute. O decizie în acest sens a fost aprobată de consilierii municipali. Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că orașul a fost deblocat în întregime după intemperii, iar pagubele sunt între 50 și 70 de milioane de lei.

Liniile de transport electric au fost puternic deteriorate. Pe străzile adiacente se lucrează încă la restabilirea rețelelor electrice, iar pagubele Regiei Transport Electric au depășit două milioane de lei, afirmă șeful RTEC, Gheorghe Morgoci.

„Rețeaua de contact a fost deteriorată cum nu mai ține minte istoria. În dimineața zilei de 21 aprilie a fost un șoc extraordinar pentru întreg colectivul, curentul electric nu putea fi livrat la toate stațiile din municipalitate. Paguba materială constituie 1 683 000 de lei, venitul ratat 523 de mii de lei, în total 2 253 000 de lei, la etapa actuală”, a declarat Gheorghe Morgoci.

Pentru a restabili cablurile electrice deteriorate și a pentru repara pilonii înclinați sau pentru a-i schimba, întreprinderea municipală „Lumteh” estimează că ar avea nevoie de 11 milioane de lei.

„Au fost deteriorate circa 1100 conductoarele electrice, avem piloni demolați, peste 700 de piloni sunt înclinați. Sarcina principală a fost deconectăm iluminatul public, ca să evităm cazuri de electrocutare. Avem nevoie de circa 11 milioane de lei, deoarece în Chișinău liniile electrice sunt din conductor din aluminiu, la vânt puternic, s-au deteriorat”, a declarat inginerul-șef al „Lumteh”, Anatolie Aparatu.
Angajații municipali spun că sunt nevoiți să muncească cu tehnică depășită, fapt ce încetinește curățarea orașului. Șeful „Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi”, Eliferie Haruță atenționează că și în prezent există riscul de cădere a arborilor.

„Au căzut 196 de arbori peste case și balcoane. Au fost deteriorate peste 250 de automobile. Sunt apeluri șoi acum de la cetățeni, arborii cad și acum, au căzut și ieri. Pământul este umed și arborii cad în continuare”, a declarat Eliferie Haruță.
Potrivit datelor preliminare, în urma ninsorilor abundente de la sfârșitul săptămânii trecute, numai în municipiul Chișinău au fost afectate 150 de apartamente, 43 de instituții de învățământ au fost blocate, circa 10 000 arbori au fost doborâți.

radiocisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus