Actualitate

Avertismentul BERD: Primele 10 companii ale statului generează pierderi – MoldStreet

În cadrul unei conferinţe de presă, președintele BERD a lăudat evoluţiile pozitive din sectorul bancar şi a spus că situația e diferită comparativ cu 2015-2016, când acesta era în criză.

Fraudă s-a produs şi ca urmare a lipsei de supraveghere din partea BNM

"Reformele trebuie să continue, iar acţionarii netransparenţi excluşi din sistem", a atenţionat oficialul. Suma Chakrabarti a vizitat ultima dată Moldova în februarie 2014, când în sistem erau grave probleme, iar BERD deja redusese de aproape două ori creditarea sistemului bancar din Moldova.

Furtul miliardului a fost un dezastru, a fost o perioadă neagră pentru sector, a spus preşedintele BERD.

La rândul său Francis Malige, Director Executiv Regional pentru Europa de Est şi Caucaz a BERD, a precizat că această fraudă s-a produs şi ca urmare a lipsei de supraveghere din partea Băncii Naționale a Moldovei şi guvernării corporative defectuoase.

Investițiile în sectorul bancar

Acum cei de la BERD se arată satisfăcuţi de modul în care BNM soluționează cu succes vulnerabilitățile din sectorul bancar.

"Aceasta a permis BERD să încurajeze Banca Transilvania să devină acționar majoritar la Victoriabank… După ce scandalurile din sectorul financiar au afectat reputația Moldovei, sosirea unui investitor strategic străin puternic poate deveni un punct de cotitură și o oportunitate pentru a întreprinde pași decisivi," a subliniat președintele Chakrabarti.

„Este însă doar începutul, urmează să lucrăm mai mult în acest domeniu în următoarele luni. Nu consider că ceea ce am făcut la Victoriabank e un semnal că totul e bine şi că problemele din sector au fost rezolvate. Urmează ca schimbări similare să se producă şi în alte bănci din sistem", a afirmat şeful BERD.

Totodată el nu a confirmat, dar nici infirmat că BERD ar intenționa să investească direct, sau indirect în celelalte două cele mai mari bănci, anume Moldova Agroindbank şi Moldindconbank, aflate acum sub supravegherea specială a BNM.

„Este imposibil să dezvăluim public în ce bănci urmează să investim. Pot să vă spun că într-adevăr aceste două bănci sunt sistemice şi noi, într-adevăr, o să punem accent pe ele”, a mai spus Suma.

Proectele de infrastructură bat pasul pe loc

Președintele Chakrabarti a salutat decizia autorităților de a regândi setul de legi privind mediul de afaceri, care ar putea duce la decriminalizarea ofenselor în sectorul financiar. "Reformele efectuate nu trebuie anulate."

De asemenea, șeful BERD a discutat cu autoritățile necesitatea urgentă de a intensifica implementarea proiectelor cheie de infrastructură. Întârzierile în construcția drumurilor și modernizarea căilor ferate împiedică creșterea economică și afectează calitatea vieții în țară.

Chakrabarti s-a arătat deranjat de faptul cum sunt implementate mai multe proiecte de infrastructură, pentru care instituţia a alocat sume uriaşe.

"Noi putem să ne mândrim doar cu faptul că am aprobat la Board mai multe proiecte de infrastructură. Mai important este implementarea lor, ca oamenii să simtă efectele acestora", a afirmat Suma.

Primele 10 companii ale statului generează pierderi

El a susţinut că autorităţile ar trebui să restructureze şi companiile publice care reprezintă circa o treime din economia ţării menționând că nu e normală situația când primele 10 companii ale statului generează pierderi.

Potrivit lui Chakrabarti e nevoie de măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia, ori prin restructurare, ori prin privatizare, iar aici BERD ar putea de asemenea oferi asistență.

De notat că vizita şefului BERD a avut loc în momentul în care investițiile anuale ale băncii în Moldova au atins un record absolut în 2017. BERD a acordat finanțare în sumă de 130 de milioane de euro pentru susținerea sectorului privat și dezvoltarea infrastructurii.

Vizita marchează numirea Angelei Sax în funcția de șefă a biroului BERD în Chișinău. Doamna Sax va prelua noul său post în aprilie 2018.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activității sale în țară, Banca a investit peste 1,2 miliarde de euro în aproape 120 de proiecte. În Moldova, activitatea BERD pune accent pe restructurarea sectorului bancar, consolidarea securității energetice, sprijinirea companiilor private, promovarea serviciilor publice mai eficiente și a unei infrastructuri mai bune. 

Autor: mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *