CSI / Rusia

Avertismentul lui Obama la summitul G7: „Putin ruinează Rusia pentru a recrea imperiul sovietic“

Obama a lansat critici severe la adresa lui Putin, condamnând abordarea izolaţionistă a preşedintelui rus pe când cei şapte lideri mondiali şi-au exprimat voinţa de a întări sancţiunile contra Rusiei în cazul degenerării conflictului din estul Ucrainei.

”El a continut să ruineze economia ţării sale şi continuă izolarea Rusiei urmărind cu voinţă de neînţeles recreerea gloriei imperiului sovietic? Sau recunoaşte că grandoarea Rusiei nu depinde de violarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii altor ţări?“. Preşedintele american a recunoscut la finalul discuţiilor intense din Bavaria că liderii lumii, inclusiv gazda reuniunii, cancelarul german Angela Merkel, au prezentat un front unic şi unit contra Rusiei. Obama a venit la summitul din Bavaria cu intenţia de a face presiuni pentru o abordare mai severă a Rusiei şi cu toate că Angela Merkel a ţinut să sublinieze că discuţiile de două zile de la castelul Elmau nu au fost dominate de criza ucraineană, subiectul a fost cel mai discutat în toate întrevederile. Rusia a fost suspendată din G8 anul trecut după ocuparea şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Cancelarul german a subliniat că speră ca situaţia în Ucraina nu se va agrava, în caz contrar liderii G7 fiind pregătiţi să pună în practică noi sancţiuni mai severe contra Moscovei. „Suntem pregătiţi dacă situaţia va degenera, ceea ce nu ne dorim, să înăsprim sancţiunile, dar credem că va trebui să facem totul pentru avansarea procesului politic de la Minsk“, a declarat Merkel în timp ce Obama a avertizat că Rusia va face obiectul „măsurilor suplimentare“ dacă va continua „comportamentul agresiv“ în Ucraina.

Liderii G7 s-au angajat să intensifice susţinerea programului pentru reforme şi creştere economică pentru Ucraina, dar au refuzat să abordeze subiectul ajutorului militar, cerut de Kiev pentru a face faţă forţelor pro-ruse. Obama consideră eronată sugestia lui Putin că protejează rusofonii din Ucraina, declarând că „rusofonii din interiorul Ucrainei sunt în mod precis cei care sunt primele victime ale luptelor“.

Merkel, care a menţinut o legătură sporadică de comunicare cu Putin în primele etape ale conflictului, a subliniat că sancţiunile actuale vor rămâne în funcţie până când Rusia va coopera pentru aplicarea planului de pace acceptat la Minsk în februarie. Membri europeni ai G7 – Marea Britanie, Italia şi Franţa – au anunţat că susţin extinderea sancţiunilor UE la reuniunea care va avea loc la finele lunii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat în aceeaşi zi declarând că Rusia a dat atenţie ultimelor ameninţări cu sancţiuni ale G7 şi precizând că în ce priveşte abordarea Rusiei, liderii G7 au fost departe de a fi uniţi. „Atragem atenţia asupra faptului că printre participanţii la această reuniune, au fost nuanţe în abordările lor. Unii vorbesc despre necesitatea unui dialog cu Rusia şi imposibilitatea rezolvării marilor probleme fără acest dialog“.

Desigur este vorba de ţările unde partide finanţate de Kremlin şi lideri simpatizanţi ai lui Putin acţionează în interesul Moscovei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că ţările occidentale ar trebui să vegheze ca Kievul să nu blocheze termenii acordului de la Minsk, inclusiv retragerea armamentului greu şi să permită o autonomie mai largă regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Manipulările lui Putin

Într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, Putin se declara în favoarea aplicării acordurilor de pace în Ucraina, în timp ce violenţele au reizbucnit în zone apropiate de portul strategic Mariupol, iar Kievul anunţa că se pregăteşte să înfrunte o ofensivă armată a Rusiei. „Nu trebuie să vă temeţi de Rusia“, preciza Putin – în zadar – subliniind că Rusia nu constituie o ameninţare pentru Occident şi excluzând un conflict de amploare între Rusia şi statele membre NATO. Despre promisiunile şi negările liderului de la Kremlin lumea s-a lămurit deja cât credit să le acorde. „Doar o persoană bolnavă şi în timpul somnului şi-ar putea imagina că Rusia atacă pe neaşteptate NATO“. Moscova nu doreşte decât să se apere de ameninţări externe. Ţările NATO au cheltuieli de apărare de zece ori mai importante decât Rusia, a continuat liderul rus adăugând că bugetul militar american este cel mai ridicat de pe planetă. Şi, referindu-se la Ucraina, el a acuzat din nou autorităţile de la Kiev că nu doresc aplicarea acordurilor de pace de la Minsk. „Am vrea ca aceste acorduri să fie aplicate, dar Kievul trebuie să garanteze autonomia teritoriilor aflate sun controlul rebelilor şi să dea o lege asupra alegerilor municipale şi alta asupra unei amnistii“. Diktatul Kremlinului.

Uzina de „trolli“

Într-o impozantă clădire din epoca sovietică aflată la periferia Sankt-Petersburgului, sute de ruşi lucrează nonstop pentru reţeaua de mesaje pro-Kremlin. Ea inundă literalmente reţelele sociale cu informaţii sau mesaje false în favoarea lui Putin. Această „armată de troli“, scrie New York Times Magazine, se numeşte în realitate Internet Research Agency şi are circa 400 angajaţi plătiţi cu 700 euro pe lună, echivalentul salariului unui profesor titular în Rusia. Între altele, ei au sarcina să lanseze regulat o campanie de denigrare anti-Obama. Fiecare angajat gestionează zeci de false conturi Twitter sau Facebook şi, pentru a-şi face profilul credibil şi a nu naște suspiciuni, ei îşi inventează identităţi ale unor persoane fictive ce practică diverse activităţi fizice şi au mulţi amici.

„Trolii“ ruşi ai Kremlinului au atacat un cont nou Instagram deschis de Merkel înaintea summitului, unde postase 50 de fotografii. Multe dintre comentarii au criticat-o şi l-au lăudat pe Putin, unii au avertizat-o că ruşii vor fi „curând din nou la Berlin“ pentru a răzbuna criticile aduse lui Putin.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *