CSI / Rusia

Banca Mondială: Economia Rusiei va scădea în acest an cu 3,8%

Scenariul de baza privind evoluţia economică din Rusia ia în calcul un preţ mediu al petrolului de 53 dolari/baril, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, intitulat "Răsăritul unei noi ere?", arată Mediafax.

În situaţia în care preţul petrolului va scădea la 45 dolari/baril, PIB-ul Rusiei se va contracta în acest an cu 4,6%, potrivit instituţiei bancare. Alternativ, o cotaţie medie apropiată de cea actuală, de aproximativ 65 dolari/baril, ar putea încetini scăderea economiei la 2,9%.

Economia Rusiei a fost puternic afectată în ultimul an de scăderea cotaţiilor petrolului, dar şi de deprecierea semnificativă a rublei faţă de dolar şi euro şi de sancţiunile economice internaţionale, care au limitat accesul companiilor ruseşti la finanţare pe pieţele externe, în replică la decizia Moscovei de a anexă Crimeea.

Instituţia bancară apreciază că sancţiunile împotriva Rusiei vor continuă să afecteze negativ evoluţia economiei. "Declinul preţului petrolului şi setul de sancţiuni mai stricte s-au produs spre finele anului 2014, astfel că efectul asupra economiei Rusiei a început să fie resimţit în ultimul trimestru al anului. Este probabil că impactul să fie mai puternic în acest an şi în 2016", potrivit raportului.

Banca Mondială a salutat reacţiile "rapide şi adecvate" ale Băncii Rusiei şi ale guvernului de la Moscova la şocurile economice şi politice din 2014, care au ajutat Rusia să evite intrarea în recesiune. Cu toate acestea, nivelul ridicat al inflaţiei, precum şi scăderea consumului intern şi a investiţiilor vor avea o contribuţie negativă la formarea PIB-ului în acest an, potrivit raportului. Pentru 2016, Banca Mondială estimează o contracţie economică în Rusia de 0,3%.

Rusia, pierderi de 200 MLD. $ după anexarea Crimeei

Rusia va pierde aproximativ 200 de miliarde de dolari în următorii ani că efect al anexării fostei regiuni ucrainene Crimeea, afirmă fostul ministru rus de Finanţe Aleksei Kudrin. "Finanţarea Crimeei va costă 6-7 miliarde de dolari anual", a declarat Aleksei Kudrin, citat de agenţia Sputnik, precizând însă că efectele economice şi politice vor fi mult mai scumpe.

"Pierderile de capital vor fi mult mai mari, putând ajunge la 150-200 de miliarde de dolari în următorii trei-patru ani", adaugă Kudrin.
"Acesta este preţul", a subliniat economistul rus, menţionând factori precum pierderea încrederii investitorilor străini şi "noile reguli ale jocului".

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în martie 2014, pe fondul protestelor de la Kiev, care au avut că rezultat înlăturarea preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

sursa. wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *