Chișinău

Bani grei pentru căldura de care nu avem nevoie

Într-o situaţie complicată sunt şi spitalele, care, cu toate că nu au avut nevoie de agent termic, vor trebui să achite cu circa 20 de mii de lei mai mult decât anul trecut. Pentru a economisi banii, pe timp de noapte în instituţiile publice şi de învăţământ se închidea robinetul cu căldură.
Anul acesta, din cauza temperaturilor joase înregistrate la începutul lunii octombrie, sezonul de termoficare în municipiu a demarat nu pe 15 octombrie, ca de obicei, ci pe 6 octombrie. Iar odată ce sezonul de încălzire a fost început, susţin specialiştii, nu e posibil ca întreg sistemul de termoficare să fie deconectat.

Deoarece temperaturile de afară ajung pe parcursul zilei până la 20 de grade Celsius, agentul termic continuă să fie livrat la cote minime. La 50% din blocuri robinetele au fost închise cu totul, iar restul primesc căldură doar în timpul nopţii. Mihai Cernei, directorul „Termocom”, e nemulţumit de situaţia creată. „Acum, practic, folosim debitul din timpul verii. Aşa o testare a reţelelor nu a fost niciodată la „Termocom”. Din cauza deconectărilor frecvente avem rupturi la reţele. Sunt înregistrate câte cinci avarii pe zi. Debitul nu mai poate fi micşorat. Se lucrează la capacităţi minime”, a declarat, ieri, în timpul şedinţei operative a Primăriei Chişinău, directorul „Termocom”.

Anul acesta vom plăti mai mult pentru căldura din locuinţe. În comparaţie cu anul trecut, acest serviciu s-a scumpit (din cauza majorării tarifului la gazul importat din Rusia) şi costă 821 lei per Gcal.

Potrivit meteorologilor, vom avea temperaturi ridicate până după 20 noiembrie.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *