Femeia

Bârfele de toate zilele. Le evităm sau le acceptăm?

Stă în firea omului să denatureze sau să exagereze anumite informații, iar când vine vorba de interese individuale, unele persoane sunt de neoprit în privința vorbelor pe la spate. 

Despre una, despre alta…

Nu este nimic rău în faptul că suntem interesați unii de alții și ne împărtășim bucuriile și necazurile. Însă, mai devreme sau mai târziu, pentru majoritatea reprezentantelor sexului frumos, discuțiile despre sex, prietene, familie și cunoscuți rămân singura metodă de a da frâu liber emoțiilor. Ca să fim corecți, să nu ignorăm faptul că bărbații bârfesc la fel de mult ca şi femeile.

Printre colegii de serviciu, cei mai guralivi sunt proaspăt-veniții. În acest mod, ei acumulează informație despre noul colectiv. Bărbații, de regulă, sunt mai precauți și de aceea de obicei nu se implică activ în discutarea vieții personale a altor persoane. Pentru femei, în schimb, povestirea vieții personale reprezintă un act de încredere și un mod de a se autodetermina.

Fiecare om reacționează diferit la bârfe. Există oameni care vorbesc despre persoana lor cu umor. Psihologii afirmă că astfel de persoane tind să fie în centrul atenției cu orice preț. Ei nu numai că nu se supără pe bârfe, dar provoacă, uneori, apariția lor.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor suferă din cauza bârfelor la adresa lor. Deosebit de vulnerabile sunt două categorii. În prima categorie intră persoanele pedante care sunt predispuse la pesimism și negativism. Aflând că sunt bârfite, ele încep să se gândească la asta, nu se orientează la alte aspecte ale vieții. Ca rezultat, apar resentimente, furie și agresivitate – sentimente extrem de distructive care pot cauza inclusiv probleme legate de sănătatea fizică.

În a doua categorie intră oamenii care nu sunt încrezuţi în forţele proprii. Ei şi fără bârfe au o părere nefavorabilă faţă de propria persoană, iar vorbele pe la spate au un efect distructiv asupra lor. Pe fundalul bârfelor, la astfel de oameni se dezvoltă teama de a fi respinși. Asemenea emoţii pot duce la căderi nervoase.

Cum să reacționați la bârfe?

1. Păstraţi-vă calmul şi aveţi grijă să nu înrăutăţiţi situaţia. Fiţi conştienţi de faptul că bârfitorul aşteaptă să vă manipuleze. Dacă îi veţi demonstra o reacţie violentă – lupta va fi câştigată de bârfitor. Ţineţi minte că toţi oamenii iubesc spectacolele. Dacă dvs. le veţi da de înţeles că nu vor avea parte de niciun show, atunci ei îşi vor pierde interesul foarte repede. Să tăceţi şi să nu reacţionaţi la zvonuri – e cea mai bună strategie pentru a opri răspândirea lor.

2. Dacă sunteţi o persoană mai impulsivă, care nu poate tăcea, atunci ar fi bine să discutaţi cu bârfitorul care vă supără. Numai că discutaţi în prezenţa martorilor. Adoptaţi o atitudine calmă şi încrezută. Dacă puteţi face şi nişte glume – sunteţi binevenit. Nu vă scuzaţi, ci luaţi situaţia în mâinile dvs., adresând cât mai multe întrebări. De exemplu: „Îmi este foarte interesant să înţeleg ce anume aţi avut în vedere vorbind despre…”. O astfel de abordare va convinge adversarul că nu vă va putea manipula cu una, cu două.

3. Zvonurile se vor ivi constant, dacă nu veţi găsi sursa apariţiei lor. Pentru a preveni apariţia zvonurilor, nu povestiţi nimănui detalii din viaţa dvs. Se ştie că ceea ce cunosc doi – cunosc toţi. Când apare necesitatea să povestiţi detalii din viaţa personală, câteodată e mai bine să ţineţi un jurnal personal sau să comunicaţi cu psihologul.

Protecție în toată legea

Este aproape imposibil să opriţi bârfele, pentru că apariţia lor de multe ori nu depinde de noi. Se întâmplă ca cineva, ca să oprească zvonurile, să înceteze să povestească despre viaţa lui. Drept urmare, vorbele la adresa persoanei respective vor continua, însă se vor baza nu pe lucruri reale, ci pe fapte închipuite de cei ce le vor transmite mai departe.
În niciun caz să nu afirmaţi că ceea ce se spune nu e adevărat. Practica arată că cu cât cineva se apără mai mult, cu atât pare mai vulnerabil în faţa altora. Aşa că, tot ce vă rămâne este să nu-i atrageţi atenţia celui care are gura prea mare.
Fie-vă milă de bârfitor. Motive pentru care acesta vorbeşte urât despre dvs. pot fi destul de multe: dorinţa de a se revanşa, invidia, părere proastă despre sine, lipsa de evenimente interesante în viaţă etc. Oricare ar fi motivul, e clar că omul nu e fericit deloc şi anume de aceasta el merită compătimirea, şi nu supărarea noastră.

Lucraţi la capitolul stimă de sine. Nu e obligatoriu să vă iubiţi exagerat de mult. Pur şi simplu creaţi-vă imunitate la bârfe. La această etapă, puteţi apela la ajutorul unui psiholog. Dacă nu aveţi unul de încredere, atunci apelaţi la persoanele care ţin la voi şi vă doresc binele şi a căror opinie e valoroasă pentru dvs. Cereţi-le opinia vizavi de părţile dvs. slabe şi cele forte. Şi numaidecât faceţi o promisiune că nu vă veţi supăra pe nimeni şi pe nimic cel puţin o perioadă.

Includeţi imaginaţia – aceasta e cea mai simplă şi mai eficientă metodă. Construiţi mental un zid din oglinzi şi închipuiţi-vă că tot ceea ce vorbesc alţii despre dvs. se reflectă înapoi la ei. Trucul chiar lucrează!

Bârfele sunt benefice

Cercetările arată că bârfele pot avea un puternic efect terapeutic. Persoanele care pot transmite informaţii prin bârfe se simt foarte bine.
Subînţelesul oricărei bârfe este „Suntem mai buni decât ei". Această idee încurajează, dă un sentiment de superioritate, deși iluzorie. Bârfele distrează, unesc oamenii și chiar înlătură stările de depresie. Cu toate acestea, totul este bun cu moderaţie, deoarece bârfitorii prea activi riscă să rămână în cele din urmă singuri. În ceea ce privește sentimentul de superioritate, singura persoană cu care poate și ar trebui să ne comparăm suntem noi înşine. Dacă sunteți bun la ceva la un moment dat, e minunat. Însă să te compari cu alte persoane e o activitate fără de niciun folos. Mai bine inspiraţi-vă din exemplele altora, ca să nu fiţi tentat să bârfiţi.

Reţineţi: dacă cineva vă vorbeşte pe la spate, înseamnă că sunteţi în faţă!

Elena Sărăteanu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *