Externe

Basarabenii din Europa condamna falsificarea alegerilor in R. Moldova

Rezultatele alegerilor din R. Moldova au scandalizat si diaspora moldoveneasca. Redactia noastra a primit mai multe mesaje in care suntem informati despre protestele conationalilor nostri care au participat la alegerile din 5 aprilie la consulatele R. Moldova din diferite tari europene. Va prezentam mai jos informatii si imagini de la protestele diasporei moldovenesti impotriva fraudarii alegerilor de catre comunisti in R. Moldova.

DUBLIN

N-avem niciun drept la fericire?

Nemultumiti de rezultatele scrutinului parlamentar, cateva zeci de cetateni ai R. Moldova cu resedinta in Irlanda au iesit cu lumanari aprinse la un mars de protest in or. Dublin pentru a-si exprima dezacordul fata de rezultatele scrutinului din 5 aprilie. Scandand lozinca „MOLDOVA FIGHT FOR DEMOCRACY!”, au intentionat sa transmita un mesaj prin care sa indemne Moldova sa lupte pentru democratie.
Aducem la cunostinta partidului comunist ca noi, cei de peste hotare, NU avem frica sa le spunem in fata ca alegerile au fost fraudate. Rezultatul scrutinului Nu este adevarat! Noi, cei care muncim peste hotare, la durerile continue din suflet de dorul de casa astazi am mai adaugat o durere… O durere fata de patrie si neam…
Se urca Basarabia pe cruce
Si cuie pentru Ea se pregatesc
Si primavara jale ne aduce
Si plange iarasi neamul romanesc
Noi n-avem niciun drept la fericire
Mereu in casa moare cineva
Si n-are tara dreptul sa respire
Si nici pe acela simplu de-a visa
Ce cale cata tara sa apuce
In tragica neconvertita zi
Se urca Basarabia pe cruce
Si nu stii mangaierea cand va fi…
Fredonand aceste versuri cu ochii plini de lacrimi dupa opt ani de chinuri, batjocura, tortura si minciuna in loc de o zi de fericire la Dublin s-a trait o zi de doliu national.
Am sperat la o schimbare pe cale democrata, dar vedem ca in Moldova miroase a Timisoara 1989. In acest context, venim catre toti cei din Piata Marii Adunari Nationale cu indemnul „Niciun pas inapoi, cei din Irlanda sunt cu voi!”.
Marsul de protest a continuat si la 7 aprilie, incepand cu ora 20.00, tot in centrul capitalei irlandeze.
„Singura solutie – vrem o revolutie!”

Ion Stamati,
Dublin

STRASBOURG

Solidari cu protestatarii

Studentii moldoveni de la Strasbourg au decis luni seara sa fie solidari cu acei conationali care au votat acasa pentru o schimbare si care au iesit in strada pentru a protesta contra nedreptatii.
Astfel, ca urmare a initiativei tinerilor de a protesta pasnic in seara zilei de 6 aprilie 2009 cu lumanari in mana, un grup de studenti de la Strasbourg a protestat in acest fel in fata Consiliului Europei.
Spre final, grupul a adoptat o declaratie prin care se arata solidar cu protestatarii din tara si cer alegeri repetate, care sa fie organizate in mod democratic.

Declaratia studentilor moldoveni de la Strasbourg

Profund dezamagiti de rezultatele fraudate ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 din tara, am decis sa fim solidari cu acei conationali care au votat acasa pentru o schimbare. Multi sau putini, ne aratam ingrijorati si scandalizati de felul in care autoritatile au inteles sa organizeze si sa garanteze un scrutin corect, dar si o campanie electorala echitabila si in spiritul normelor europene pe care pretind sa le integreze.
Ne exprimam speranta in organizarea alegerilor repetate – democratice, libere de orice fraude si falsificari.

Deleanu Viorica,
Strasbourg

PARIS

Suntem cu tinerii din Chisinau.
Jos comunistii!

Luni seara, mai multi tineri basarabeni din Paris au organizat si ei un miting spontan de protest la Paris. Au fost 30-40 persoane, cu lumanari, la monumentul
lui Eminescu de la Biserica Romaneasca din strada Jean de Beauvais.
Aseara urma sa fie organizat un alt miting contra fraudarii alegerilor
de catre guvernul comunist de la Chisinau.
Suntem cu tinerii din Chisinau.

Jos comunistii!

Vasile Calmatui,
Paris

BUCURESTI

Basarabenii au iesit in Piata Universitatii

Aproximativ 300 de tineri basarabeni s-au adunat luni seara in Piata Universitatii, unul dintre cele mai importante puncte asociate cu revolutia anticomunista din Romania, si au comemorat simbolic ceea ce unii dintre ei au numit moartea democratiei.
„Am vrut sa sensibilizam opinia publica”, a declarat Vlad, unul dintre tinerii prezenti in Piata Universitatii. „Din punctul nostru de vedere, alegerile au fost fraudate”, a explicat el, subliniind: „Nu cred ca tinerii moldoveni vor ceda atat de usor in fata minciunii comuniste”.

Rezultatul alegerilor soldate cu victoria categorica a Partidului Comunistilor din R. Moldova, care a obtinut 50 la suta din voturi, a fost o nedumerire pentru tineri care se asteptau, dupa cum a declarat Vlad, la 35-37 la suta pentru comunisti. „Nu cred ca UE se va mai uita la noi, daca raman rezultatele alegerilor falsificate”, a remarcat Dumitru, un alt tanar prezent la manifestatie. El a spus, de asemenea, ca „sunt oameni care au votat cu comunistii din interes”.
Manifestatia n-a fost aprobata de Primaria Capitalei, dar ea s-a desfasurat fara incidente. Potrivit unor surse din cadrul fortelor de ordine prezente in Piata, „manifestantii au fost pasnici”.
Vlad a mentionat ca tinerii s-au inteles bine cu jandarmii si a precizat ca demonstratiile vor continua. „Vineri, cel mai probabil, o sa continuam”, a adaugat el. „O sa luam autorizatie de la Primarie”, a subliniat Vlad, care si-a exprimat speranta ca vineri se vor aduna foarte multi tineri.
Unii dintre tineri au fluturat tricolorul si au cantat Imnul „Desteapta-te, romane!”, iar majoritatea participantilor au aprins lumanari.

Stefan Galai,
Bucuresti

ITALIA

Jos minciuna si teroarea comunista!

Noi, mai multi moldoveni stabiliti sau care lucreaza in Italia, ne-am adunat, luni seara, pentru a programa o actiune de protest in fata Consulatului R. Moldova in Italia. Ne telefonam unii altora si toti suntem revoltati de rezultatele alegerilor din tara noastra de bastina. E imposibil asa ceva! Toate rudele noastre de acasa spun ca nu au votat comunistii. Nu putea partidul lui Voronin sa adune atatea voturi, ceea ce inseamna ca rezultatele alegerilor au fost falsificate. Basarabenii din toata Europa sunt alaturi de conationalii lor.
Ne adunam si noi ca sa ne manifestam protestul fata de minciuna si teroarea comunista din R. Moldova.
Jos comunistii!

Ion Codreanu,
Roma
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *