Internațional

Băsescu: Dacă ne va cere Chişinăul să încetăm susţinerea pentru aderarea la UE, o vom face

 "Legat de UE, trebuie să ne continuăm politica de susţinere a procesului de extindere a Uniunii cu statele din Balcanii de Vest şi cu un efort major pentru a convinge partenerii europeni că Republica Moldova poate fi legată în consideraţie într-un proces de aderare care vizează datele statelor din Balcanii de Vest. Sigur, dacă ne va cere Chişinăul să încetăm această susţinere, o vom face, dar sperăm că îşi menţin obiectivul de a deveni mai devreme sau mai târziu stat membru al UE", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că toţi diplomaţii care au posibilitatea să influenţeze avansul Republicii Moldova către UE ar trebui să-şi focuseze efortul pe susţinerea accelerării negocierii acordului de asociere, pe începerea negocierilor legate de liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republica Moldova şi pentru începerea negocierii acordului de liber schimb între UE şi Republica Moldova.

"Sunt cele trei elemente care cred eu, odată finalizate, aşează Republica Moldova pe un drum al integrării", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu i-a atenţionat recent pe liderii politici de la Chişinău că există deschidere în ceea ce priveşte aderarea Republicii Moldova la UE, dar că fereastra nu rămâne deschisă la nesfârşit, iar "nesfârşitul nu este departe".

"Procesul de integrare a Republicii Moldova în UE depinde strict de oamenii politici de la Chişinău. În momentul de faţă, există deschidere faţă de Republica Moldova, după câştigarea de două ori a alegerilor de către alianţă, există deschidere, dar Republica Moldova trebuie să înţeleagă că nu ea este prioritatea UE", a declarat Traian Băsescu, în 18 august, la Şcoala de vară ARC 2011 de la Sulina, răspunzând unei întrebări care i-a fost adresată de un participant din Republica Moldova.

El a afirmat că priorităţile Uniunii Europene sunt criza economică şi perspectivele de dezvoltare.

"Faptul că după alegeri pentru a doua oară politicienii de la Chişinău nu reuşesc să desemneze un preşedinte, un şef al statului, este extrem de neplăcut pentru aprecierile care se fac în spatele uşilor închise, şi acolo sunt aprecierile adevărate. Pare a fi o incapacitate de a se lua decizii politice importante. Nu aş vrea să vă spun cum se motivează de către oamenii politici din Occident această incapacitate. Moldova a avut o fereastră deschisă după cea de-a doua victorie a alianţei în alegeri. Trebuie să ţină cont că nu rămâne deschisă la nesfârşit. Este esenţial să se înţeleagă. Eu cred că acest nesfârşit nu este departe", a atenţionat şeful statului român.

De asemenea, Băsescu a afirmat că Republica Moldova este etichetată ca fiind în criză politică.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *