Timpul.md

Actualitate 19 Octombrie 2017 | 14:55

Băsescu, la Chișinău: România poate suporta costurile reunificării

Fostul lider de la București Traian Băsescu a vorbit în fața studenților și lectorilor de la Universitatea de Stat din Moldova despre integrarea europeană, Unirea cu România și costurile acestui proces, problema transnistreană și noul sistem electoral din Republica Moldova. Potrivit lui Băsescu, parlamentul care a fost ales uninominal în România a fost cel mai slab din istoria țării, iar moldovenii nu sunt pregătiți să aleagă oameni de calitate, transmite moldnova.eu 

Senatorul român Traian Băsescu s-a întâlnit joi, 19 octombrie, cu studenții și profesorii de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) din cadrul Universității de Stat din Moldova. Fostul președinte al României își continuă astfel campania prin care vrea să convingă moldovenii să voteze pentru Partidul Unității Naționale și să îmbrățișeze ideea Unirii cu România. Băsescu și-a amintit de vremurile tulburi de acum 2 decenii și a spus că România a avut un mare noroc că atât partidele de stânga, cât și cele de dreapta au zis că vor să meargă spre Occident.

„Nici un politician nu a fost atât de imoral, încât să-și propună să capteze voturile celor nemulțumiți de tranziție, prin mesaje anti-occidentale” – Traian Băsescu


Potrivit politicianului de peste Prut, în schimb, în Republica Moldova există unele partide puternice (Partidul Socialiștilor – n.r.) care spun că drumul corect este spre Est și altele care spun că trebuie ales drumul spre Vest. Băsescu a adăugat că atunci când există astfel de dileme, direcția trebuie dată de popor. Totodată, acesta s-a întrebat ce legătură au moldovenii cu popoarele din Uniunea Euroasiatică. „Această uniune este una dominată de dictatori, de oligarhi și chiar de corupție generalizată. Opțiunea euroasiatică ar condamna populația Republicii Moldova la înapoiere”, a concluzionat senatorul.

Direcția spre Occident prin Unirea cu România

În același timp, fostul lider de la București a menționat că soluția spre Vest este una corectă, dar se întreabă dacă este și realistă. În acest context, Băsescu a subliniat că există o deosebire fundamentală între Acordul de Asociere pe care îl are Republica Moldova și Ucraina cu UE și cel pe care l-a avut România. Aceasta deoarece România când a semnat Acordul de Asociere știa că are perspectiva integrării în UE. În cazul Moldovei și Ucrainei nu există această perspectivă.

„Leancă vă poate garanta categoric că UE a refuzat o perspectivă de integrare. Jose Manuel Barosso, cel care era atunci președintele Comisiei Europene, a refuzat inclusiv un mesaj verbal pentru această perspectivă”, a spus Băsescu. 

Citiți în continuare pe moldnova.eu 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus