Actualitate

Basescu la Chisinau. Cum aducem Moldova in UE?

Ca si in mandatul precedent, presedintele Basescu isi incepe activitatea internationala cu o vizita la Chisinau. Un semn de continuitate, desi situatiile politice sunt diferite. In 2005, la putere in R. Moldova se afla Vladimir Voronin. Parea inceputul unei prietenii sau macar al unei relatii pragmatice, mai ales ca presedintele moldovean, in semn de curtoazie, ii trimitea omologului sau de la Bucuresti un numar impresionant de sticle de vin.

Drept este ca nici partea romana nu a ramas datoare. In mediile diplomatice si politice romanesti se spune ca, dupa alegerile din martie 2005 din Republica Moldova, sprijinul acordat de PPCD condus de Iurie Rosca, vital pentru obtinerea celui de-al doilea mandat prezidential de catre Voronin, a venit in urma recomandarilor de la Bucuresti.

Dar aste este deja istorie, ca si deteriorarea grava a relatiilor romano-moldovenesti din ultimii ani ai regimului Voronin. Ca si caderea in ridicol a partidului lui Iurie Rosca. Acum, cu o noua conducere politica la Chisinau, mult mai determinata in a o apuca pe drumul reformelor si europenizarii, lucrurile arata promitator.

Dinspre Bucuresti, agenda pare neschimbata. Romania se doreste principalul sprijinitor al R. Moldova in drumul ei (lung, sinuos si incert, pana la urma) de aderare la Uniunea Europeana. In plus, presedintele Basescu a tinut ca, inainte de plecare, sa afirme, din nou, ca relatia cu Moldova reprezinta proiectul sau ”de suflet”. O declaratie frumoasa, care inainte de a le incalzi sufletele pro-romanilor din stanga Prutului este primita cu simpatie aici, in Romania.

Dar daca presedintele roman chiar si-a pus in gand sa faca din tara noasta principalul vehicul pentru aderarea Moldovei la UE, atunci vizita de la Chisinau nu este decat un moment simbolic. Iar lucrul la aceasta cauza minunata e de-abia la inceput. Romania are mult de lucrat la Bruxelles si la Strasbourg, pentru a convinge institutiile europene de necesitatea continuarii extinderii. Asta, intr-un moment in care Europa pare obosita de atatea extinderi si isi propune sa lucreze mai mult la consolidarea propriilor institutii. Cand dosarul turc ramane intr-un stadiu incert, deschiderea unui nou ”front” al extinderii devine o chestiune extrem de complicata.

Dar inainte de a obtine succesul in institutiile europene, diplomatia romana are enorm de lucrat in marile capitale europene. La Paris si la Berlin, acolo unde Rusiei i se acorda o atentie speciala. La Londra. La Roma, acolo unde exista temerea ca ridicarea vizelor pentru moldoveni va aduce un nou flux de imigranti. Si, bineinteles, la Moscova. Romania trebuie sa convinga marii jucatori ai regiunii ca inglobarea Moldovei in Uniunea Europeana nu reprezinta un gest de ostilitate fata de Rusia.

Daca vrem sa avem succes, politica noastra fata de R. Moldova, axata pe declaratii exaltate si pe atacuri voalate sau directe fata de Moscova trebuie sa inceteze. Referirile la Pactul Ribbentrop-Molotov sau planurile de acordare a unui milion de cetatenii romanesti pentru moldoveni – vanturate nu demult de presedintele Basescu – trebuie date uitarii. Primite prost in capitalele occidentale, ca sa nu mai vorbim de Moscova, asemenea declaratii fac rau, pana la urma, chiar R. Moldova.
Timpul declaratiilor electorale a trecut. Pentru a avea succesul dorit, Romania trebuie sa joace in stil mare.

Nu in ultimul rand, Romania are mult de lucrat la ea acasa pentru R. Moldova. Avem nevoie de un plan de expansiune culturala. Dar nu cu transporturi de carti vechi, ce ne prisosesc prin biblioteci si le trimitem dincolo, ca unor rude sarace de la tara. Si nici cu manele. Ci cu produse culturale de varf, cu universitati si, nu in ultimul rand, cu mass-media.
Avem, bineinteles, nevoie de proiecte economice majore. De interconectarea retelelor de energie si gaz, de exemplu. De schimbarea ecartamentului cailor ferate moldovenesti dupa standardul european. De investitii mari si mici.

Trebuie, de asemenea, sa convingem institutiile europene ca suntem noi insine parteneri credibili, ca putem reduce semnificativ coruptia si birocratia, ca putem duce pana la capat, in bune conditii, proiecte majore cu finantare europeana. De-abia atunci politica noastra in sprijinul R. Moldova va putea fi luata in seama acolo unde se iau marile decizii pe continent.
Si mai e ceva: trebuie sa le demonstram vecinilor nostri de peste Prut ca suntem o tara de succes.

O tara in care merita sa traiesti. Nu numai ca ne va fi noua mai bine. Dar asa ii vom putea convinge si pe foarte numerosii sceptici si pro-rusi de acolo ca Romania si Uniunea Europeana reprezinta cu adevarat calea spre o viata mai buna.
Atragerea R. Moldova in UE este un proiect urias pentru Romania. Si poate ca acesta este proiectul de care aveam nevoie, dupa aderarea noastra.

Oare vizita presedintelui Basescu la Chisinau va pune, simbolic, piatra de la baza acestei constructii uluitoare? Sau vom esua iarasi in declaratii patriotarde si politicianiste, bune doar pentru campanii electorale?
Raspunsul nu il vom avea in cele doua zile ale vizitei. Ci in evolutiile de dupa.

Ovidiu Nahoi,
Adevarul

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *