Internațional

Băsescu, suspendat dacă merge la Bruxelles?

„Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român, va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru", i-ar fi transmis şeful statului lui Victor Ponta, printr-o scrisoare, potrivit Antena 3. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, a refuzat să ofere relaţii suplimentare despre scrisoare. Totuşi, trebuie amintit că, tot miercuri, premierul preciza că Ministerul Afacerilor Externe a trimis la Bruxelles „componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei".

Administraţia Prezidenţială a precizat, apoi, că a transmis MAE, încă de marţi, formula­rul privind participarea la Con­­si­­­liul European, aşa cum pre­vede pro­cedura. Ministrul Andrei Marga a negat însă primirea unui astfel de document. „Noi n-am avut la ora trimiterii la Bru­xelles a listei cu participarea pe care am menţionat-o – Victor Ponta, ministrul de Externe, ministrul Afacerilor Europene -, n-am avut o propunere concurentă, la nivelul ministrului de externe. Dacă ea s-a trimis la alte niveluri, cum să zic, mai ascunse, aceasta este o altă treabă", a declarat Marga. Acesta nu a explicat însă cum de Administraţia Prezidenţială ar fi încurcat tocmai acum procedurile şi nivelurile.

Laitmotivul lui Crin Antonescu

În replică la avertizarea şefului statului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a ameninţat pe şeful statului cu suspendarea. „Sper ca preşedintele să nu dea naştere unui moment penibil acolo, în cazul în care se va duce la summit. Asta ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare", a declarat Antonescu, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Cu doar o zi înainte, liderul li­be­ral îl mai ameninţase o dată cu suspendarea pe Traian Băsescu, în disputa privind învestirea ca ministru al Culturii a lui Puiu Haşotti. „Dacă îi plac raporturile de forţă, atunci îi spun clar că nu va primi nici un fel de hârtie şi luni îl va învesti pe Puiu Haşotti. Şi vă asigur că o va face fără să comenteze", spunea Antonescu vineri. Tot atunci, acesta a anunţat că a cerut specialiştilor şi oamenilor politici din PNL şi USL să facă „inventarul faptelor, ati­tu­dinilor, declaraţiilor anti­con­stituţionale, ne­con­sti­tu­ţio­­na­le, extraconstituţionale ale pre­şedintelui Traian Băsescu".
 
Sursa: Romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *