Timpul Local

Batjocorită de propriii copii

Bătrâna, Maria Suman, ne-a spus că ea le-a dăruit gospodăria copiilor după ce a fost în vizită la o vrăjitoare. „Grigore, băiatul mai mare, m-a dus la o vrăjitoare din marginea Străşenilor. Aceea mi-a spus că băieţii o să mă îngrijească mai bine dacă le voi face documente pe casă”, se destăinuieşte femeia. Lui Grigore, născut în 1959, i-a revenit saraiul, iar lui Tudor, născut în 1965, casa. Atunci bătrâna locuia într-o bucătărie de vară ce se afla în partea de gospodărie a lui Grigore. Peste un timp, acesta a dat-o afară şi a trimis-o la casa lui Tudor.
Cei doi fraţi au umblat mulţi ani prin instanţe, judecându-se pentru partajarea averii. Tudor, motivând că el o întreţine pe bătrână, a cerut să i se dea întreaga gospodărie. Dar instanţa a lăsat lucrurile neschimbate, doar că l-a obligat pe Grigore să-i plătească bătrânei o pensie alimentară. Tudor, însă, susţine că actele au fost falsificate şi învinuieşte de corupţie procuratura, judecătoria şi primăria din Străşeni. Fiindcă nicidecum nu putea să-l determine pe fratele mai mare să o întreţină pe bătrână, Tudor a decis să scape de ea. „Am un salariu de 1100 de lei, soţia nu lucrează şi am doi copii minori. Nu mai pot să iau de la gura copiilor şi să-i dau mamei”, ne-a spus Tudor, deşi primea pensia bătrânei, ajutorul ei social şi pensia alimentară plătită de fratele său.

A trimis-o de acasă cu o bucată de pâine şi o sticlă de apă

Ca să scape de bătrână, săptămâna trecută, Tudor a dus-o la Procuratura Generală şi a lăsat-o acolo. Femeia a stat pe trepte o bună bucată de zi căci, fiind fără un picior, nu putea reveni singură acasă. Sleită de puteri, a rugat un necunoscut să o transporte acasă. Văzând aceasta, a doua zi, Tudor i-a pus mamei într-o pungă o bucată de pâine şi o sticlă de apă şi a dus-o la Guvern: a abandonat-o în hol şi a plecat acasă fără nicio remuşcare. La Guvern, bătrâna a fost audiată de către unul dintre juriştii de aici. Acesta a refuzat să ne spună despre ce a vorbit cu bătrâna şi dacă încerca să o ajute, dar o persoană, care era la acea oră în incintă, ne-a spus că juristul, fiind întrebat ce-i de făcut cu bătrâna, ar fi spus: „Duceţi-o lui Filat”. Maria Suman încă nu conştientiza că feciorii au abandonat-o şi ne-a povestit că l-a rugat pe jurist doar să i se dea o pensie mai mare, fără a-i impune pe copii s-o îngrijească până la moarte.

Poliţistul de la Guvern i-a oferit un scaun în coridor şi femeia a stat acolo până la amiază, când au venit după ea poliţiştii de la Secţia orăşenească din Străşeni. Au încercat să o ducă acasă, dar feciorii au încuiat porţile, refuzând categoric să o primească. „Dacă vor mai aduce-o acasă, am s-o duc iarăşi sau la guvern, sau la procuratură, sau la Ambasada Americii, sau la Ambasada României, că sunt cetăţean român. Să se facă de ruşine guvernul”, ne-a spus Tudor supărat.

„Niciunul nu a vrut să iasă să vorbim”, se tânguia mai mult pentru sine mătuşa Maria, având ochii plini de lacrimi. Poliţiştii au fost, împreună cu ea, la cele două aziluri de bătrâni din Străşeni, dar acolo nu au primit-o. Chipurile, un azil e privat, iar în al doilea sunt primiţi doar bătrânii care pot să se îngrijească singuri. Poliţiştii au tot purtat bătrâna în maşină până seara, neştiind ce să facă cu ea.

„Privea spre casă, sperând că unul dintre feciori o va lua acasă”

Vinerea trecută, pe la şase după-amiază, când i-am întâlnit, bătrâna era sleită de puteri şi stătea în maşina poliţiştilor, lângă secţie. Privea spre casa ei de pe cealaltă parte a drumului, sperând că acuşi se va deschide poarta şi unul dintre feciori o va lua la el. „Fedea e bun, nora e rea…”, mi-a spus bătrâna, parcă justificând fapta feciorilor săi.
Spre seară, după ce despre caz a aflat şi deputata Liliana Palihovici, şi vicepreşedintele raionului Străşeni, Constantin Ioniţă, Maria Suman a fost acceptată la azilul de bătrâni din Străşeni, dar numai pentru o singură săptămână.

A doua zi, Constantin Ioniţă i-a găsit un loc la azilul din satul Micleuşeni. Însă bătrâna a refuzat categoric să meargă acolo şi a implorat să fie dusă la casa ei. Au dus-o. Marţi seară, atunci când bătrâna a ieşit să se plimbe puţin, feciorul Tudor a încuiat din urma ei poarta şi n-a mai primit-o înapoi. Ploua torenţial. Bătrâna bătea disperată în poartă. Au dat de ea din nou poliţiştii care patrulau prin zonă. Au chemat salvarea, deoarece femeia avea mai multe vânătăi. Le-a spus că a bătut-o nora.

Acum bătrâna este de acord să fie dusă la azil, pentru că îşi dă seama că doar astfel va putea trăi liniştită puţinele zile care i-au mai rămas.

Conducerea raionului Străşeni a promis că nu vor lăsa ca acest caz să treacă aşa pur şi simplu. Ei au sesizat procuratura privind abuzurile comise de către cei doi fii ai Mariei Suman.

Contactată de TIMPUL, jurista Viorica Grecu ne-a spus că, potrivit art. 80 din Codul Familiei, copiii sunt obligaţi să întreţină părinţii bătrâni. O soluţie propusă de Viorica Grecu este ca, pe cale judiciară, să fie revocat contractul de donaţie. Iar, ţinând cont de faptul că bătrâna este bolnavă şi nu poate umbla pe drumuri, ea poate să depună o cerere către procuratura din sectorul în care locuieşte. Procurorul este obligat să pornească o cauză civilă în vederea revocării donaţiei sau o cauză civilă de obligare a copiilor să-şi întreţină mama.

P.S.
Luni, după ce a citit articolul din TIMPUL, Tudor Suman ne-a contactat telefonic. El ne-a învinuit că am scris acel material la comanda fratelui său, Grigore, că ascundem ilegalităţi etc. Ne-a spus că el oricum va scăpa de mama sa şi că nu are remuşcări că a aruncat-o în stradă pe femeia care i-a dat viaţă. Şi şi-a respectat promisiunea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *