Timpul.md

Actualitate 18 Decembrie 2019 | 16:49

Bazinul „Dinamo” se află în curs de modernizare cu sprijinul PNUD și MAI

Bazinul ”Dinamo” din capitală este renovat în prezent în proporție de 60 la sută, cu sprijinul unui proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanțat de Ministerul Afacerilor Interne.

Costul proiectului, conform experților, este de 1,44 mln dolari americani.


„Bazinul risca să se închidă definitiv dacă nu ar fi fost reparat”, spune Galina Tereșcenco, antrenor de natație cu un stagiu de peste patru decenii. ”Piscina a trecut prin perioada sa de glorie, dar, treptat, a „îmbătrânit” şi a ajuns într-o stare deplorabilă. Vopseaua din toate încăperile, vestiarele şi sălile de duş vechi, construite încă în anii ‘60 ai secolului trecut, formau o imagine dezolantă. Teracota se desprindea de pe pereţi, ţevile se spărgeau frecvent. Toate acestea ne creau probleme foarte mari. Dacă nu începea reconstrucția, cred că într-un an sau doi bazinul s-ar fi închis definitiv. Prin acest proiect are loc renaşterea acestui centru sportiv îndrăgit de mii de persoane”, afirmă ea.

„Acolo unde ne antrenăm acum e strâmt. Sunt piste puţine, ne vine greu. Abia aşteptăm să se redeschidă bazinul nostru. Vom avea condiţii bune şi vom putea stabili noi recorduri”, spune Alexia Savinova, una dintre cele mai talentate eleve ale antrenorului Galina Terșcenco, câștigătoare la diferite concursuri internaționale.

Vadim Bolgar, tatăl unui alt adolescent pasionat de înot, Vlad, spune că din cauza condiţiilor care erau la „Dinamo”, se întâmpla de multe ori ca orele de înot să fie amânate. „Antrenamentele sunt cruciale pentru un sportiv. E nevoie de efort permanent dacă vrei să obţii rezultate. Uneori nu era apă caldă şi copiii erau nevoiţi să se întoarcă acasă după ce făceau un drum până acolo. Cada bazinului era fisurată, trebuiau schimbate reţelele”, informează el.

Renovarea bazinului include mai multe etape. Datorită majorării bugetului alocat pentru acest proiect de către Ministerul Afacerilor Interne, a fost posibilă extinderea volumului de lucrări planificat inițial. Astfel, în afară de cele două bazine de înot (unul pentru copii şi altul pentru adulţi) sunt reconstruite toate spaţiile de pe teritoriul viitorului centru de nataţie. Este vorba despre spații tehnice, cu o suprafață totală de circa 150 m 2, în care vor fi instalate sistemele de filtrare și termoficare.

”Vor fi construite o serie de spații noi, adiacente bazinului, cu o suprafaţă totală de circa 700 m pătraţi. În ele vor fi amplasate vestiarele, spațiile administrative și grupurile sanitare. Este în derulare reconstrucţia blocului central al complexului de nataţie, o clădire de 510 metri pătraţi. Pe viitor, acesta va găzdui sala de sport multifuncțională, o sală de așteptare şi o cafenea. Bazinul mare de la „Dinamo” va fi reconstruit capital şi va corespunde standardelor internaționale”, informează managerul de proiectul la PNUD, Viorel Albu.

Complexul de natație va fi accesibil pentru toţi iubitorii de înot și va oferi condiţii excelente de antrenament pentru sportive. În premieră în țară, aici vor putea practica înotul şi persoanele cu dizabilităţi. Acest lucru va fi posibil datorită infrastructurii care va fi adaptată pentru toți beneficiarii. Astfel, pentru persoanele cu deficienţe de văz sunt proiectate cărări tactile, inscripţii care să poată fi vizibile datorită contrastului de culori etc. Vor fi accesibile rampe de acces, vestiare și grupuri sanitare adaptate.

Bazinul mare de la „Dinamo”, cu lungimea de 25 de metri și lățimea de 14 metri, va avea după reconstrucţia capitală șase piste pentru înotători şi va corespunde standardelor Federației Internaționale pentru Natație. Astfel, pe viitor aici vor putea fi organizate competiții sportive de nivel internaţional. El are o istorie de peste patru decenii, perioadă în care nu a fost reparat capital. Toată infrastructura era învechită moral şi fizic. Sistemul de filtrare a apei, iluminarea, dar şi reţelele de apeduct și canalizare nu fuseseră schimbate niciodată. Defecțiunile tehnice erau la ordinea zilei, motiv din care antrenamentele erau de multe ori amânate.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus