Timpul.md

Actualitate 6 Mai 2016 | 13:58

Bibliotecă pentru copiii bolnavi de cancer, internați la Spitalul de Oncologie

O bibliotecă pentru cei peste 60 de copiii bolnavi de cancer, internați la Spitalul de Oncologie, și pentru mămicile care îi veghează.  

Este scopul unei campanii inițiate de Asociația LittlePeople Republica Moldova, împreună cu mai multe librării din Chișinău. Campania își propune să adune cât mai multe cărți interesante și diverse pentru a face ca lunile care uneori acești copii le petrec în spital, să treacă mai ușor.
În secțiile oncopediatrice ale Instituitului Oncologic din Chișinău se tratează în prezent peste 60 de copii cu diferite forme de cancer, printre care unii încă nu au împlinită vârsta de un an. Cărți de colorat nu există, iar din cele câteva cu povești majoritatea sunt în limba rusă, mărturisesc voluntari ai Asociației LittlePeople, organizația care oferă suport emoțional copiilor care suferă de cancer.

”În prezent la Institutul Oncologic se găsesc puține cărți, sunt mai mult laice sau în limba rusă, cărți în limba română, frumoase, colorate, nu prea sunt, și asta e destul de trist. Cancerul nu este o sentință, și nu ar trebui săne uităm la acești copii ca la niște copii pierduți, noi trebuie să îi ajutăm și să îi înțelegem. Cred că să donezi o carte este un lucru foarte frumos”, mărturisește Augustina Berejovschi, voluntară LittlePeople și elevă la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.
”Adunată această bibliotecă, copiii vor avea posibilitate ca citind aceste cărți copii bolnavi de cancer să poată se se focuseze și asupra altor lucruri nu doar asupra procedurilor și tratamentului. Cărțile le dăruiesc copiilor o anumită doză de speranță”, declară un alt voluntar, Cludiu
Pânzaru, elev la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”.
Cei care doresc să doneze o carte pentru micuții pacienți, o pot cumpăra sau aduce de acasă, la sediul mai multor librării precum ”Făt Frumos”, ”Mihai Eminescu” și ”Libris” de pe Bulevardul Ștefan cel Mare, Librăria ”Pace” de pe Bulevardul Dacia sau Librăria ”Cartea” de pe strada Florilor. În Librăria Făt Frumos s-au adunat deja câteva cărți după cum ne-a declarat Viorica Turculeț, consultantă în cadrul librăriei.
”Cei care vor să doneze bani, este cutia plasată la casă, ca să fie mai sigur. Cealaltă cutie pentru cărți este ținută lângă ușă. Cei care vin cu cărți din altă parte au posibilitatea să le pună direct. Nu sunt cărți de sute de lei. Sunt cărțulii mici, dar oferite din tot sufletul, cred”, a declarat Viorica Turculeț.

O parte din aceste cărți vor fi folosite în activitățile interactive organizate de voluntarii Asociației LittlePeople în spital cu acești copii susține Anastasia Siminenco, coordonatoare voluntari în cadrul organizației.

”De multe ori s-a întâmplat să le aduc și eu acestor copii cărți din biblioteca personală. Îi întrebam mai întâi ce preferă, și în dependență de interesele lor, alegeam o carte și o aduceam la spital. Adolescenții erau cei mai entuziasmați. Ar fi foarte frumos să putem crea o bibliotecă pentru acești copii și pentru mamele lor ”,a declarat Anastasia Siminenco.

Asociația LittlePeople, înființată în 1996 în orașul Cluj-Napoca, este singura organizație care oferă suport emoțional copiilor care suferă de cancer. Din 2013 activează și la Chișinău.
Lista librăriilor care participă în campanie și adresele acestora:
Librăria EMINESCU de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 180 (colț cu str. P. Movilă);
Librăria FĂT-FRUMOS de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt,nr.130 (colț cu str. Eminescu);
Librăria LIBRIS de pe bd. Ștefan cel are și Sfânt, nr. 6 (colț cu str.Ismail);
Librăria PACEde pebd. Dacia, nr. 44(colţ cu str. Independenţei);
DEPOZITUL SA "Cartea" de pe str. Florilor, nr.1. 

radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus