Eveniment

Bill Gates va investi 3 milioane de dolari în 60 de biblioteci din Moldova

O Declaraţie de Parteneriat în acest sens a fost semnată săptămâna trecută de către „Global Libraries” în Moldova şi Ministerul Culturii, Ministerul TIC, Ministerul Muncii, Ambasada SUA, USAID şi Fundaţia „Bill şi Melinda Gates”.
 
„Global Libraries” în Moldova este un program pilot care se va desfăşura timp de doi ani. În cadrul proiectului vor fi organizate seminare de instruire pentru bibliotecari şi vor fi selectate 60 de biblioteci publice din Moldova care vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet. De asemenea, pe întreg teritoriul ţării vor fi create cinci Centre Regionale de Formare unde peste 100 de bibliotecari vor fi instruiţi cum să utilizeze potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii. Toate aceste acţiuni vor necesita o investiţie de circa 3 mln. dolari, costuri ce vor fi suportate de către Fundaţia „Bill şi Melinda Gates”.

„Este un program vital pentru societatea moldovenească. Bibliotecile ar trebui să fie nu doar un loc unde se păstrează cărţi şi echipament de acces la Internet, dar şi o platformă de comunicare în cadrul societăţii. Programul „Global Libraries” în Moldova îşi propune să faciliteze accesul la informaţie în comunităţile din Moldova precum şi să susţină bibliotecarii să furnizeze servicii de care să beneficieze întreaga comunitate”, a declarat Evan Tracz, Directorul programului „Global Libraries” în Moldova. Potrivit lui, în acest sens vor fi selectate câte 5-7 biblioteci din 8-12 raioane ale republicii.

Compania Microsoft, partener al Iniţiativei „Global Libraries” la nivel mondial, va dona bibliotecilor publice din Moldova software în valoare de aproximativ 300 mii de dolari.

Potrivit unui raport al Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX), 36% din populaţie, în special din mediul rural, nu au folosit niciodată Internetul, iar bibliotecile ar reprezenta instituţiile potrivite care ar putea aduce schimbarea la nivel de comunităţi. În R. Moldova sunt 1350 de biblioteci publice, dar numai o mică parte dintre ele dispun de computere.

Lidia Kulikovski, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”

„Global Libraries” este o şansă pentru a rezolva anumite probleme cu care se confruntă bibliotecile. Dacă înainte era dificilă funcţia bibliotecarului de a face accesibilă colecţia, de a o conserva, acum este şi mai dificil pentru că în epoca wikipedia şi google se pare că va dispărea biblioteca dacă nu va fi transformată într-o instituţie modernă şi vivace. O bibliotecă modernă trebuie să îmbine în sine lumea virtuală şi cea tradiţională a bibliotecii, unde există un tandem între foşnetul cărţilor şi click-ul mouse-ului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *