Timpul.md

Actualitate 29 Noiembrie 2017 | 15:23

Biserica Ortodoxă Rusă explică de ce se prăbușesc sateliții sfințiți de preoți

Arhidiaconul Andrei Kuraev a propus să se declare lipsiți de competența arhiepiscopii care au sfințit diverse masini si aparate de importanță naționala si care ulterior au fost distruse in accidente, transmite paginaderusia.ro

„De ce ea a căzut satelitul (Meteor -M)?“ – și-a intitulat ierarhul comentariul sau pe Live Journal despre eșecul scoaterii pe orbită a unui număr de 19 satelit de către o rachetă Soiuz, lansată la 28 noiembrie de pe cosmodromul Vostocinîi.

La 25 septembrie, conform tradiției, Arhiepiscopul Savva de Tiraspol și Dubăsari a vizitat halele corporației „VNIIEM“, unde s-a fabricat noul satelit ce urma sa fie trimis pe orbita Pământului. Potrivit site-ului Tjournal.ru, „episcopul a efectuat sfințirea fără echipament de protecție obligatoriu. Participanții la eveniment au considerat că veșmintele bisericești ale episcopului oferă în sine protecție”.

Arhidiaconul reamintește că, anul trecut, episcopul Lukian Tândinski a „sfințit” o alta rachetă Soiuz, care, de asemenea, s-a prăbușit. „Poate că acest succesor al apostolilor exagerează propria percepție despre apropierea sa față de Creator?“ își pune întrebarea Kuraev.

„Acum, ambii sunt în rugăciune la catedrala din Moscova. Este interesant, oare nu le este un pic rușine în fața fraților? Și oare nu putem să îi declarăm lipsiți de competență? Sau să așteptăm până când unul dintre ei va „sfinți” următorul echipaj care va fi ucis?“ – se întreabă Kuraev, reamintind că și submarinul Kursk, naufragiat în anul 2000, de asemenea a fost „sfințit”.

La rândul său, preotul Diecezei Blagoveșcensk, Sviatoslav Șevcenko a declarat că „sfințirea” diverselor mașini și aparate nu anulează intervenția factorului uman și posibilitatea unor defecțiuni.

„Binecuvântarea mașinii nu vă protejează de accidente dacă încălcați regulile de circulație. Să spunem că, dacă se „sfințește” o mașină cu rezervorul gol, aceasta nu va porni. Ne adresăm lui Dumnezeu în rugăciune, dar „sfințirea” nu anulează factorul uman, nu te asigură de eventuale defecțiuni. Botezăm oamenii și nu garantăm că ei vor ajunge în rai, îi cununăm și nu le promitem că nu vor divorța, aceasta deja depinde de oameni. Este ideea de cooperare între om și Dumnezeu”- a spus Șevcenko.

El a adăugat că Kuraev „nu este un teolog strălucit și își permite deseori declarații populiste“.

Amintim ca satelitul „Meteor-M“ a fost lansat de la cosmodromul Vostocinîi marți, 28 noiembrie, la ora 08:41, cu ajutorul rachetei „Soiuz-2.1b“. La trei ore după lansare, agenția spațială rusă a anunțat că a pierdut legătura cu satelitul.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus