Actualitate

Bogaţii lumii sunt mai bogaţi ca oricând: Cei care vin la Forumul Economic Mondial au prosperat după criză

 David Rubenstein şi-a dublat averea din 2009, iar a lui Jamie Dimon s-a triplat. Iar Stephen Schwarzman şi-a sporit averea de şase ori. Sunt nişte rezultate remarcabile, privite prin prisma tulburărilor economice şi politice din ultimul deceniu, de la Lehman Brothers la Brexit până la Donald Trump. Averile unei duzini de participanţi din 2009 de la Davos au crescut cu 175 de miliarde de dolari, în timp ce averea medie a gospodăriilor americane a stagnat, scrie Bloomberg.

Datele ilustrează decalajul din ce în ce mai mare dintre cei 0,1% şi restul locuitorilor planetei. Datele UBS şi PwC arată că averile miliardarilor lumii au crescut de la 3.400 miliarde de dolari în 2009 la 8.900 miliarde de dolari în 2017.

Acţiunile băncilor centrale împotriva crizei au sprijinit dus la creşteri de preţuri ale acţiunilor şi a altor active.

Toate acestea înseamnă că bărbatul Davos, pentru că manifestarea rămâne copleşitor de masculină, exercită mai multă autoritate şi vizibilitate decâcat oricând.

Dimon se întoarce la World Economic Forum cu un JPMorgan Chase & Co. mai mare şi mai profitabil decât oricând. Schwarzman a făcut din Blackstone Group cel mai mare manager de active alternative din lume, în valoare de 457 miliarde de dolari la 30 septembrie 2018, de la 95 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2008.

Şi Davos rămâne la fel de popular ca niciodată. Forumul, intitulat "Globalizarea 4.0", este aşteptat să găzduiască 3.000 de persoane. Anul acesta, George Soros găzduieşte o cină la care va vorbi, iar JPMorgan al lui Dimon organizează o petrecere. Bill Gates va fi din nou prezent, ca şi co-fondatorul Carlyle Group, David Rubenstein, care găzduieşte o emisiune la Bloomberg TV şi a cărui avere s-a dublat în ultimul deceniu.

Pentru cei cu puţine sau fără active, a fost un deceniu mult mai dificil. Salariile au stagnat şi, în timp ce pieţele de acţiuni au crescut, tot mai puţini adulţi din SUA au investit în bursă, în prezent fiind mai puţini decât în 2009. Sumele primite de directorii executivi ai celor mai mari companii americane sunt acum de 312 ori mai mari decât salariul mediu anual al muncitorului tipic, în timp ce în 2009 erau de 200 de ori mai mari, de 58 de ori în 1989 şi de doar 20 de ori în 1965.

Recentele turbulenţe de pe pieţele bursiere ar putea însemna rememorări dureroase ale anului 2009 pentru unii participanţi. Bursa americană a avut în 2018 cel mai rău an de la criza financiară, în timp ce petrolul a încheiat anul cu cea mai mare scădere trimestrială din 2014. Şi exită mult mai multe riscuri, de la Brexit la negocierile comerciale dintre SUA şi China şi la lupta continuă dintre preşedintele Donald Trump şi Congres asupra bugetului.

Toate acestea pot însemna că omul Davos şi-a atins punctul culminant.

zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *