Actualitate

Bolnavii de hepatită virală cronică pot solicita tratament gratuit

Ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan, a declarat, miercuri, în cadrul unei vizite la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, unde au fost livrate medicamentele, că pe listele de aşteptare se regăsesc circa 3000 de pacienţi. Autorităţile îşi propun ca în următoarele două luni toţi pacienţii să fie reevaluaţi şi să beneficieze de tratament. La fel, în primul trimestru al anului viitor va fi iniţiată o nouă procedură de licitaţie pentru achiziţionarea medicamentelor de acest tip, astfel încât să fie incluşi în tratament încă 3500 de persoane, care nu erau pe liste, dar sunt purtători de virus.

Ruxanda Glavan a menţionat că până acum aceste medicamente nu se regăseau pe piaţa farmaceutică din ţară, iar persoanele le procurau de peste hotare. Eficienţa tratamentului este 90%. Tratamentul administrat anterior avea o eficienţă sub 40%.

Medicamentele au fost procurate cu 35 de milioane de lei. Mijloacele financiare au fost prevăzute în Programul Naţional pentru combaterea hepatitelor (B, C şi Delta) pentru anul 2016. Acestea sunt importate Bangladeş şi Egipt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *