Timpul.md

Actualitate 11 Noiembrie 2019 | 12:53

Brexit cu iz rusesc. Presa britanică a aflat cine sunt sponsorii ruși ai premierului britanic

 

Partidul conservator al premierului britanic Boris Johnson a primit donații substanțiale de la nouă cetățeni ruși, care probabil au legături la Kremlin, se arata în raportul Comisiei pentru informații și securitate din Parlamentul britanic, a cărui publicare a fost blocată de către guvernul Johnson.

Raportul urma să fie desecretizat săptămâna aceasta, însă Johnson a decis să amâne publicarea acestia pe fondul îngrijorărilor că ar putea să-l coste pierderi electorale înainte de viitoarele alegeri.

Totuși, Sunday Times a publicat detalii ale raportului, care atestă existența unor relații dintre donatorii conservatorilor britanici cu guvernul rus.

Astfel, printre donatori, în raport este menționat Alexander Temerko, fost oficial al Ministerului Apărării al Rusiei, care s-a lăudat anterior că este prieten cu premierul britanic. În ultimii șapte ani, Temerko a donat conservatorilor peste 1,2 milioane de lire sterline.

Un donator important este și Liubov Cernuhina, soția lui Vladimir Cernuhin, aliat al lui Putin. Anterior, Cernuhina a plătit 160.000 lire sterline pentru un meci de tenis dintre Johnson și fostul premier Cameron, și a donat conservatorilor în total peste 450.000 lire sterline.

Raportul conține și îngrijorări cu privire la fostul spion rus Alexander Lebedev, care deține ziarele Evening Standard și Independent. Fiul lui Lebedev, Evgheni (stanga în foto), este prieten apropiat al lui Johnson. Ultimul a fost vazut de multe ori la petrecerile date de Evgheni Lebedev la castelul sau din Perugia (Iralia). E drept ca Johnson nu era in premier, ci primar al Londrei și, ulteror, ministrul de externe.

Sursele care au văzut raportul au declarat pentru The Times că motivul blocarii publicării documentului ar fi acoperirea legăturilor dintre donatorii conservatorilor și serviciului secret rusesc FSB.

Totodata, o anchetă a Open Democracy a constatat in această săptămână că Partidul Conservator a primit în ultimul ani aproximativ 500.000 de lire sterline de la oamenii de afaceri ruși și partenerii lor. Este semnificativ mai mult în comparație cu anul precedent, când astfel de donații au însumat mai puțin de 350 de mii de lire sterline.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus