Finanţe

Bugetul 2012 va fi social, dar va aduce şi noi scumpiri

Potrivit proiectului de lege, veniturile Bugetului Public Naţional pentru anul 2012, adoptat vineri, în versiune de proiect, de Guvern, sunt cu aproape 800 mln. lei mai mici decât cheltuielile. Astfel, R. Moldova va avea un deficit bugetar de 797 mln. lei sau 0,8% din PIB.

 Veniturile bugetului public, planificate pentru anul 2012, vor constitui 35,3 mlrd. lei, ceea ce reprezintă o creştere de circa 13,9% faţă de anul 2011 sau cu 4,3 mlrd. lei mai mult, iar cheltuielile – de 36 mlrd., adică cu 10,6% sau 3,45 mlrd. lei mai mult faţă de anul precedent. Deşi a fost prognozat un deficit bugetar mai mic şi „unul acceptabil” – de la 1,9% în anul 2011 până la 0,8% în anul 2012 – mai mulţi economişti se arată îngrijoraţi de căile prin care va fi acoperit acest deficit.

„Deficitul Bugetului se preconizează să fie acoperit din venituri obţinute din valori mobiliare de stat, plasate pe piaţa primară, din credite nerambursabile de peste hotare, din mijloacele obţinute din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public. Însă, de ce să nu fie acoperit acest deficit din profitabilitatea întreprinderilor de stat, care sunt finanţate din bugetul de stat, în timp ce ele pot fi autofinanţate?”, a remarcat economistul Gheorghe Constandache, expert la IDIS „Viitorul”.

În proiectul Bugetului 2012 e prevăzută scumpirea cu 6,5% a carburanţilor, dar şi a taxelor pentru importul automobilelor. De asemenea, va creşte impozitul pentru locuinţe şi TVA-ul la zahăr – de la 8% până la 20%. Autorităţile au luat în calcul şi majorarea accizelor la ţigări (10-40 de lei pentru o mie de bucăţi) şi la băuturile alcoolice. „În principiu, majorarea accizelor, a cotelor, taxelor şi impozitelor nu va asigura alimentarea Bugetului sau venituri suplimentare, deoarece oamenii vor fugi prin metode legale de la plata acestora”, este de părere expertul IDIS „Viitorul”.

În pofida scumpirilor, unii economişti afirmă că Bugetul pentru anul viitor e unul social, întrucât peste 42% din cheltuielile prevăzute sunt pentru necesităţi de ordin social, lucru care sugerează faptul că populaţia RM este una întreţinută şi asistată social. „Aparent, nu e deloc rău – Guvernul are grijă de cetăţenii săi. Dar ponderea acestor cheltuieli per capita este, de fapt, infimă, ceea ce rezidă în capacitatea sistemului economic naţional de a produce”, afirmă expertul Iurie Gotişan.

Venituri vs. cheltuieli

Potrivit experţilor de la Centrul de analiză „Expert-Group”, cele mai importante elemente ale evoluţiei veniturilor în 2012, faţă de cele aprobate pentru anul 2011, sunt creşterea veniturilor fiscale cu circa 15,5%, o descreştere a veniturilor nefiscale cu 1,2% şi faptul că granturile vor continua să aibă o pondere importantă din veniturile totale – în jur de 6,8%. Circa 63% din venituri sunt puse pe seama Serviciului Vamal – taxe vamale, accize etc. – astfel mizându-se în continuare pe o creştere a comerţului extern. „Veniturile la Buget, pe care trebuie să le aducă Fiscul, constituie în jur de 27%, iar aceasta scoate în evidenţă faptul că sectorul productiv la noi gâfâie, şi gâfâie destul de „bine”. În ţările mai mult sau mai puţin aşezate economic, această proporţie este de 60 la 40. Adică, 60% din veniturile pe seama impozitelor directe (impozit pe venit, profit etc.) şi 40% pe seama celor indirecte (accize, TVA). Acesta este modelul unei economii viabile, o economie care poate avea un sistem social adecvat”, a menţionat analistul Iurie Gotişan. În opinia lui, dacă s-ar reuşi ca să fie combătută evaziunea fiscală, care în R. Moldova constituie 10-12% din PIB, atunci ar putea fi obţinute resurse suplimentare pentru utilizări cu efecte de antrenare în economie – investiţie, infrastructură ş.a.

 
Iurie Gotişan

Veniturile la Buget, pe care trebuie să le aducă Fiscul, constituie în jur de 27%, iar aceasta scoate în evidenţă faptul că sectorul productiv la noi gâfâie, şi gâfâie destul de „bine”… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *