Timpul.md

Social 2 Iulie 2012 | 13:05

Bumacov: Seceta nu va afecta prețul pâinii

Potrivit prognozelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA),  în acest an vor fi recoltate 550 mii tone de grâu, 150 mii tone de orz, 10 mii tone de mazăre și 10 mii tone de rapiță . 

"Cel mai mult, de pe urma secetei a avut de suferit regiunea de Sud a țării. Agricultorii au recoltat cu circa 1 - 1,5 tone mai puțin decât cei din Nord. În general, au fost recoltate 4-5 tone de semănături la hectar", a declarat în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Agriculturii Vasile Bumacov. Potrivit lui, în sudul țării, acolo unde a fost respectată tehnologia, au fost recoltate 2,5-2,8 tone la hectar" a mai spus ministrul.

V. Bumacov a venit cu câteva propuneri pentru ca recoltele să nu depindă de condițiile meteorologice. Este vorba despre aplicarea tehnologiei "No-Till", subvenționată de stat, și dezvoltarea sistemelor de irigare, la implementarea cărora vor contribui și partenerii externi. "În ultimi ani, secetele s-au întețit. Cea mai afectată cultură este rapița. Este prea riscant ca aceasta să fie cultivată în zona de Sud. Într-o măsură mai mică au fost afectate și culturile de grâu și orz", a spus ministrul, dând asigurări, totodată, că avem minimul necesar pentru consum. "Nu vom fi capabili să exportăm atât de mult ca anul trecut, dar nu există premise pentru ca pâinea să se scumpească" consideră Vasile Bumacov. 

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus