Bună Dimineața

Buturuga din microbuz

Aici se adună susținători ai fiecărui partid politic din Moldova, cu vârste cuprinse între 0 și 80 de ani, cu ocupații tipice acestora, oameni care citesc și alții care vorbesc la telefon în gura mare, pasageri care trec „mai în fund” și alții care stau lipiți de bara de lângă șofer etc.

Totuși, deseori, șoferul este cel care-și merită locul de cinste în fruntea microbuzului și în topul personajelor neordinare din societate. Am cunoscut și eu, recent, unul de toată frumusețea – „domn’ șofer” îi spune.

Deși era ora de vârf, microbuzul nu era supraîncărcat. În picioare erau cinci-șase oameni, printre care și eu. În salon era o atmosferă ciudată, toată lumea chicotea sub nas, unele persoane chiar râdeau. În timp ce mă întrebam cum e posibil ca atâția oameni să fie bine dispuși într-o dimineață de luni, am și aflat motivul.

Șoferul, un bărbat de peste 50 de ani, încerca constant să convingă pasagerii că nu vor rata stația la care doresc să coboare, că trebuie să stea așezați, după posibilitate, și că el, șoferul, va aștepta, fără să grăbească pe cineva, până va coborî toată lumea.

„Lansez ultima ofertă: cel care nu se scoală până opresc mașina primește o călătorie gratuită”, spune acesta. Oamenii râd. „Vedeți ce ofertă ați pierdut”, se adresează el unei doamne care se pregătise de ieșire cu vreo 5 minute înainte. „Pasagerul trebuie să achite călătoria și să stea pe scaun, de restul răspunde șoferul!”, încerca să-și convingă pasagerii, dar fără niciun succes de cele mai multe ori.

Momentul comico-tragic a avut loc atunci când o doamnă, mustrată fiind de șofer pentru că s-a ridicat de pe scaun înainte să oprească mașina, a zis că felul ei de a acționa nu se poate schimba timp de 15 minute, cât a durat călătoria, atâta timp cât ceilalți șoferi continuă să ceară de la pasageri să „meargă mai în fund” și să se pregătească de ieșire din timp.

Și cum rămâne cu buturuga mică care răstoarnă carul mare…?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *