Sănătate

Cafeaua, prieten sau duşman? Ce să faci dacă ai băut prea multă

Ai avut o perioadă dificilă la birou, deadline-uri urgente, nopţi pierdute făcând lucruri pe care nu ai timp să le rezolvi în timpul programului de lucru şi cafeaua a fost cea care te-a salvat de fiecare dată. Doar că, după o vreme, o ceaşcă de cafea nu a mai fost suficientă, apoi nici două şi nici nu-ţi mai aminteşti când ai ajuns să bei peste un litru de cafea pe zi. Ce ai observat este faptul că te simţi din ce în ce mai lipsită de energie, deşi cantitatea de cafea se tot măreşte. Vezi mai jos care sunt semnele unei supradoze de cofeină şi ce poţi face pentru a reveni la normal.

Care sunt semnele intoxicaţiei cu cafeină
Practic, cofeina stimulează sistemul nervos central, făcându-te să te simţi mai alertă şi mai „în priză”. Totodată, cafeaua stimulează eliberarea de adrenalină, ceea ce duce la creşterea semnificativă a ritmului cardiac. Dar, la fel ca şi în cazul alcoolului, chiar dacă este benefică în cantităţi moderate, dacă ajungi să consumi prea multă cafea, efectele secundare pot merge de la stări de nelinişte, anxietate, nervozitate, până la probleme de sănătate majore.

Oamenii ar trebui să-şi limiteze consumul de cofeină la cel mult 400 de miligrame pe zi, potrivit USDA. În timp oamenii au o toleranţă diferită faţă de cafeină, probabil că veţi simţi destul de rău dacă vei trece peste această cantitate de 400 de miligrame. Şi ca să îţi fie mai simplu să vezi ce înseamnă această cantitate, află că o ceaşcă de cafea are aproximativ 100 de miligrame de cafeină, deci nu ar trebui să bei mai mult de patru ceşti într-o zi. Dacă depăşeşti această cantitate, este posibil să ai o senzaţie de oboseală accentuată, să ai durer de cap, sttări de greaţă, palpitaţii.

Cum îţi dai seama dacă este vorba despre intoxicaţie cu cafeină şi nu despre altceva
O supradoză de cafeină, care să cauzeze o intoxicaţie este destul de rară, dar se poate întâmpla atunci cân oamenii consumă o cantitate foarte mare de cofeină într-un interval scurt de timp. Ţine cont de faptul că nu doar cafeau are cafeină, ci şi băuturile energizante, cola, ciocolata, aşa că sursele de cafeină sunt mai numeroase decât crezi. Trebuie să mergi la un medic dacă prezinţi oricare dintre aceste simptome de supradoză:

Confuzie
Respiraţie dificilă
Dureri în piept
Vărsături
Bătăi ale inimii neregulate şi foarte rapide
Convulsii
În aceste cazuri extreme, medicii au metode pentru a încerca să scoată cofeina din organism, pentru ca pagubele făcute de aceasta să nu fie ireversibile.

Ce poţi face dacă ai exagerat cu cafeaua
Vestea proastă este că poate dura până la nouă ore şi jumătate pentru ca nivelurile de cofeina din sânge să scadă chiar şi la jumătate. Dar există câteva lucruri destul de eficiente pe care le poţi face. În primul rând, începe să bei apă. Hidratarea corespunzătoare ameliorează simptomele date de excesul de cafeină şi ajută organismul să o elimine mai eficient. Un alt truc de pus în practică este sportul. Dacă faci câteva exerciţii uşoare, cel puţin, organismul va metaboliza mai rapid cafeaua şi va scădea doza de cafeină din sânge. Consumul de alimente cu potasiu sau magneziu (cum ar fi bananele) este, de asemenea, de ajutor. Cofeina îţi elimină potasiul şi magneziul din organism, ceea ce poate provoca tremurul şi neliniştea pe care le simţi atunci când exagerezi cu cafeaua.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *