Cultură

Calendar ortodox luni, 16 august! Ce Sfinţi importanţi sunt cinstiţi astăzi. Cruce Neagră

Calendar ortodox luni, 16 august! Ce Sfinţi importanţi sunt cinstiţi astăzi. Cruce Neagră

Calendar ortodox, luni 16 august! Zi extrem de importantă pentru toţi credincioşii. Astăzi, cinstim mai mulţi sfinţi importanţi în România. Este vorba despre Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă şi cei patru fii ai acestuia, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, dar și sfetnicul Ianache.

Cu toţii sunt pomeniţi în această zi sunt pomeniți, De asemenea, sunt pomeniţi şi Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, Aducerea Sfintei Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol, Sfântul Mucenic Diomid, Sfântul Gherasim din Kefalonia, dar Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Mănăstirea Sfântul Teodor.

Calendar ortodox luni, 16 august! Ce Sfinţi importanţi sunt cinstiţi astăzi. Cruce Neagră

Constantin Vodă a rămas orfan de mic și a fost crescut și educat de unchiul său Constantin Cantacuzino, un mare și învățat boier al vremii. După moartea acestuia, în 1688, Constantin Brâncoveanu a primit scaunul de domn al Țării Românești.

După 25 de ani de domnie, Voievodul Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, au fost supuși la chinuri groaznice. Chiar în Săptămâna Patimilor, în 1714, în urma trădării unor boieri că ar cleveti împotriva turcilor, acesta și fiii săi au fost duși la Înalta Poartă.

Creștinul Voievod și fiul cel mare au fost chinuiți vreme de patru luni, ca să dea averea despre care se credea că este foarte mare. Au fost supuși la chinuri de nedescris: întinderea pe roată, cetluirea capului cu un cerc de fier, arderea cu fierul înroșit în foc pe piept și pe spate, înțeparea mâinilor și a picioarelor. La sfârșit, turcii l-au pus să aleagă între trecerea la mahomedanism și moarte.

Calendar ortodox luni, 16 august! Ce Sfinţi importanţi sunt cinstiţi astăzi. Cruce Neagră

Constantin și fiii săi au rămas neclintiți în credința lor. Apoi, au fost scoși din temniță pentru a-și primi sfârșitul.

La locul tăierii, Constantin și-a îmbărbătat fiii:

„Fiii mei, iată, toate avuțiile le-am pierdut. Să nu ne pierdem și sufletele! Stați tari, bărbătește, dragii mei, și nu băgați seamă la moarte.

Priviți la Hristos, Mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit! Credeți tare în aceasta și nu vă mișcați din credința ortodoxă pentru viața și lumea aceasta! Aduceți-vă aminte de Sfântul Pavel, ce zice: că nici sabie, nici îmbulzeală, nici moarte, nici alta orice nu-l va despărți de Hristos; că nu sunt vrednice muncile și nevoile acestea de aici spre mărirea ceea ce o va da Hristos. Acuma dară, o dulcii mei fii, cu sângele nostru să spălăm păcatele noastre”.

Trupurile mucenicilor au fost aruncate în mare, dar au fost culese de creștini care le-au îngropat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *