Timpul.md

Actualitate 6 Noiembrie 2017 | 12:45

Calmîc: Ne așteptăm ca până la sfârșitul anului să atingem o creștere de 3-4 la sută

Economia Republicii Moldova va înregistra în anul 2017 o creștere de 3-4 la sută, prognoze confirmate atât de experții naționali, cât și internaționali, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Agenția Informațională de Stat MOLDPRES vicepremierul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii.

„După crizele din 2014-2015 pe care le-am avut, inclusiv criza bancară, Guvernul actual a întreprins în anul 2016 un șir de acțiuni de suport a afacerilor, a investițiilor străine, au fost promovate politici economice ce au dus la stabilitate. La sfârșitul anului 2016 am avut o creștere de 4,3 la sută. În 2017 această creștere are continuitate. Ne așteptăm ca până la sfârșitul anului să atingem o creștere de 3-4 la sută”, a menționat vicepremierul Calmîc.

El a afirmat că aceste prognoze sunt reconfirmate atât de experții naționali, cât și de experții internaționali. ”Avem o creștere pe exporturi și importuri. Importurile aduc venituri la bugetul de stat, care potrivit ultimelor evoluții au înregistrat o creștere cu 18 la sută. La exporturi avem o majorare de peste 15 la sută, atât pe piața estică, cât și pe cea vestică”, a subliniat Octavian Calmîc.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a precizat că exporturile de produse moldovenești pe piața europeană au atins o pondere de peste 63 la sută și au o nișă stabilă, iar calitatea exporturilor a crescut. Astfel, dacă până la semnarea Acordului de Asociere cu UE Republica Moldova exporta doar materii prime (cereale, fructe, legume, produse textile care erau procesate), acum vinde pe piețele externe produse cu o valoare mult mai înaltă, ceea ce, în fine, asigură o creștere a schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană.

Un element distinct la care vicepremierul Calmîc s-a referit este inflația. Republica Moldova a început anul 2016 cu o inflație galopantă, de peste 14 la sută. Istoria noastră a cunoscut o astfel de inflație doar în anii 90, când leul se devaloriza foarte rapid. ”Am reușit la sfârșitul anului trecut să avem o inflație de 2,4 la sută, cel mai jos nivel de la independență încoace”, a mai spus ministrul Economiei și Infrastructurii în interviu acordat MOLDPRES.

Ministrul a mai adăugat că ”sigur, calamitățile naturale de la începutul anului curent au dat peste cap prețurile, dar am reușit să ținem inflația în limite rezonabile, agreate cu partenerii externi, dar și în baza mandatului pe care l-a dat Parlamentul Băncii Naționale a Moldovei. Avem o inflație în jur de 6,5-7,0 la sută, dar pentru anul următor prognozăm o inflație sub 5 la sută. Asta ne face să credem că nu vor fi majorări de prețuri, nu vor fi majorări de tarife, nu vor fi alte fenomene negative care ar duce la o instabilitate economică”.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus