Ultima oră

Canabisul, ecstasy, heroina şi halucinogenele sunt „preferatele” moldovenilor.

Printre strategiile organizaţiei nonguvernamentale IDEC Moldova se numără editarea trimestrială a unui ziar de profil, care se va numi „DR Ugs”, cu scopul de a informa tinerii din RM despre riscurile pe care le implică consumul de tutun şi de droguri, organizarea mai multor concursuri sportive, cu mesaj antidrog, precum şi construcţia unui centru de reabilitare cu profil sportiv, numit „Psihomedica” pentru persoanele dependente de droguri legale şi ilegale.

RM este o ţară mică, dar consumul de droguri legale şi ilegale a devenit deja un fenomen. Potrivit datelor statistice prezentate de IDEC Moldova printre drogurile ilegale cele mai consumate de moldoveni sunt: canabisul, urmat de ecstasy, heroina, halucinogenele şi cocaina. Canabisul şi ecstasy sunt consumate mai mult de tinerii, cu vârste cuprinse între 15 şi 28 de ani, majoritatea fiind bărbaţi, cu precădere din municipiul Chişinău şi nordul ţării. Analiza cazurilor în funcţie de vârsta de debut în consumul de droguri demonstrează că pentru 42 % dintre consumatorii de droguri, vârsta de debut se situează între 14 şi 19 ani. Cea mai mică vârstă declarată de un respondent pentru debutul în consumul de canabis a fost de nouă ani.

În luna februarie a acestui an IDEC Moldova a realizat un studiu la nivel naţional, în rândurile elevilor de liceu, cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani. Studiul a relevat că 14,5% dintre ei au consumat droguri ilegale cel puţin o dată în viaţa lor, iar 42%(cel mai ridicat procent din Europa) s-au îmbătat cel puţin o dată la această vârstă.  

I. P.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *