Timpul.md

Actualitate 5 August 2021 | 14:47

Casa lui Creangă va fi restaurată de Republica Moldova și România

Casa mică lui Ion Creangă va fi restaurată de Republica Moldova în parteneriat cu România. Recent a fost semnat un contract de grant pentru implementarea proiectului transfrontalier „Călător pe Meridiane Culturale”, realizat de Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Consiliul Raional Fălești și Primăria Fălești din Republica Moldova, potrivit Realitatea.md.

Bugetul total ar fi de 1.724.351 de euro, dintre care finanțarea nerambursabilă o reprezintă suma de 1 500.000 de euro.
Principalele activități vor consta în restaurarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” Iași – Județul Iași, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din Fălești, de asemenea va fi și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din același oraș din Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.
În acest timp, vor fi executate lucrări de restaurare și securizare a casei, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.
Proiectul respectiv este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun Romania-Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) care se adresează zonei aflate la frontiera dintre cele două state.
Programul prevede acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre ale UE care se învecinează.

Sursa: Realitatea.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus