Ultima oră

Catalanii au protestat în Barcelona pentru a-şi cere autonomia

Demonstranţii au venit la o zi după ce curtea constituţională a declarat că nu există o bază legală pentru a recunoaşte Catalonia drept o naţiune. 
De asemenea, legea a spus că limba catalană nu trebuie să fie prioritară limbii spaniole. A urmat apoi o provocare pentru statutul regiunii din partea Partidul Poporului, din opoziţie, care favorizează unitatea spaniolă. 
Statutul autonomiei a fost acceptat de alegătorii catalani într-un referendum în 2006. Acesta a dat puteri sporite parlamentului regional în materie de impozitare şi chestiuni judiciare. 
Analistul regional al BBC, Sean Fanning, spune că puterea care ar trebui transferată de la Madrid este un proces constant de negocieri, iar Curtea Constituţională se comportă ca un arbitru. 
Televiziunile spaniole au arătat grupuri de mii de spanioli în Barcelona fluturând steaguri şi bannere cu rosşu şi galben pe care scria "Suntem o naţiune". 
"Această demonstraţie este startul independenţei pe care o vrem pentru ţara noastră (Catalonia)", a declarat student pentru AFP.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *