Eveniment

Caz şocant la Condriţa! Un copil a vrut să se înece pentru că a fost bătut la şcoală

Potrivit martorilor, băiatul a fost lovit peste faţă şi dat cu capul de perete şi de tablă. Părinţii altor copii care învaţă la şcoala din localitate sunt îngroziţi de acest incident şi afirmă că băiatul a vrut să se înece după ce a fost umilit în faţa clasei.

Mama băiatului, Lidia Daşchevici, spune că băiatul a venit marţi acasă şi s-a plâns ca are dureri mari de cap. „Mi-a spus că l-a bătut o învăţătoare. L-am întrebat de ce şi am aflat de la el că s-a certat cu o fetiţă din clasa a patra. Pe fetiţă a trimis-o în clasă, dar pe el l-a bătut. I-a tras vreo zece palme lângă cancelarie, apoi l-a dus în clasa ei şi l-a dat cu capul de perete şi de bancă, i-a rupt geanta… Băiatul a rugat-o să-i dea voie să plece acasă, în caz contrar va sări de pe fereastră. Iar când profesoara a plecat în cancelarie, el a fugit”, ne-a povestit mama elevului.

„Am venit astăzi la şcoală ca să aflu ce s-a întâmplat. Argumentul principal al profesoarei este că băiatul ar fi lovit o fetiţă. Dar în acest caz trebuia să mă cheme pe mine la şcoală ori să-i ducă pe copii la director, pentru a clarifica lucrurile”, continuă indignată Lidia Daşchevici. „Mi s-a spus că nu am niciun drept şi că nu voi obţine nimic dacă voi scrie cerere la poliţie”, a adăugat mama lui A.

Colegii băiatului sunt şocaţi

Ion şi Octavian, doi colegi de şcoală de-ai lui A. au confirmat cele spuse de mama lui. „Noi priveam prin geamul de la uşă ce se întâmpla în clasă. Doamna Victoria l-a lovit cu palma peste faţă şi cu capul de perete şi de masă”, au afirmat elevii. Colegii lui A. care au asistat la acest incident spun că sunt şocaţi de cele văzute. „A. a început să plângă şi a vrut să fugă acasă, dar profesoara nu i-a dat voie”, susţin ei.

Am încercat să vorbim cu învăţătoarea Victoria Grib, implicată în incident, dar dânsa a refuzat să ne asculte. Mai mult decât atât, a îmbrâncit reporterul şi fotograful şi a închis uşa clasei, interzicându-le accesul.

Directorul şcolii: „Învăţătoarea nu va fi concediată!”

Potrivit directorului Gimnaziului nr. 65 din Condriţa, Anatolie Maxim, Victoria Grib lucrează mai mult de 20 de ani în şcoală şi este o învăţătoare bună. „Vom discuta despre acest incident la consiliul pedagogic şi pedeapsa maximă care poate fi aplicată profesoarei este o mustrare aspră. Nici nu ne gândim să o concediem”, a conchis directorul. Anatolie Maxim consideră că copilul a fost „zgâlţâit puţin”. „Fetiţa cu care s-a certat A. a început să plângă şi doamna învăţătoare a încercat să facă dreptate. I-a făcut observaţie verbală şi, din câte am înţeles ulterior de la elevi, l-a zgâlţâit puţin. Nu am fost acolo şi nu pot spune dacă a fost bătut sau nu”, a afirmat directorul şcolii. „Tot timpul le spun la careu ca, în cazul în care au conflicte, să vină la mine să le rezolve. Elevii se ceartă din cauza poreclelor. Nu le permitem să se poreclească la şcoală”, a mai spus Anatolie Maxim.

A. este unul dintre cei mai buni elevi din clasă

Directorul afirmă că A. este unul dintre cei mai buni elevi din clasă. Mai mulţi părinţi care au ţinut neapărat să vorbească cu noi ne-au spus că elevii sunt loviţi câteodată peste palme cu arătătorul. „Copiii noştri se tem de Victoria Grib”, ne-au spus ei. „A. nu trebuie să se teamă de doamna Victoria, ci de tatăl său, pentru că acesta este foarte sever”, a conchis directorul.

Cadrele didactice de la gimnaziu spun că astfel de cazuri nu s-au mai întâmplat. „Profesoara este serioasă. Nu pot spune nimic rău despre ea. I-a învăţat şi pe copiii mei”, a afirmat profesoara de biologie, chimie şi geografie.

Ieri, Ministerul Educaţiei nu era la curent cu acest caz. Şefa Direcţiei educaţie din cadrul primăriei, Tatiana Tverdohleb, a menţionat că nu a parvenit nicio sesizare de la Condriţa în privinţa acestui caz, dar că astăzi va merge cineva din cadrul direcţiei la şcoală pentru a clarifica situaţia.

Băiatul a fost internat ieri la Spitalul clinic municipal pentru copii „V. Ignatenco” din capitală.

Comentariul specialiştilor


Elena Covaliov, psiholog de categorie superioară,
doctor în pedagogie

Învăţătorii de clasele primare sunt autoritari din fire. Acesta este stilul lor: ascultarea în totalitate a profesorului. În acest caz este vorba despre o şcoală dintr-un sat. Probabil, profesorul lucrează după metodele din perioada sovietică, fiind orientat doar spre obţinerea cunoştinţelor. Nu dezvoltarea psihologică a copilului este importantă pentru el, ci căpătarea cunoştinţelor şi abilităţilor.

Adolescenţii însă au păreri proprii şi vor să fie ascultaţi. Copilul capătă personalitate şi are nevoie de susţinere. Psihica elevului este încordată la această vârstă şi el percepe chiar şi cea mai mică problemă ca fiind una gravă. Acum copilul poate merge pe două căi: ori se va purta exact ca profesorul cu cei mai slabi din fire, ori va îndrepta agresiunea spre sine şi se va autopedepsi. În astfel de cazuri suferă şi profesorul, dar el trebuie să fie conştient de specificul profesiei sale.

Elena Candu, juristă

Direcţia Educaţie urmează să se autosesizeze şi să decidă dacă iniţiază o procedură disciplinară împotriva profesoarei sau a altor angajaţi ai instituţiei respective de învăţământ. În funcţie de demonstrarea vinovăţiei, urmează să fie intentată procedura disciplinară şi aplicate sancţiunile disciplinare – de la avertisment până la concediere.

În acelaşi timp, mama copilului urmează să se adreseze cu o plângere la Procuratură pentru investigarea cazului, cu o eventuală tragere la răspundere penală sau administrativă a profesoarei. În funcţie de gravitatea leziunilor constatate, organul de urmărire penală va investiga cauza prin prisma art. 78 Cod Contravenţional al RM sau art. 152 Cod Penal al RM, care prevede muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore sau închisoare de până la trei ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *