Timpul.md

Actualitate 23 Iulie 2018 | 11:59

Ce salarii primesc angajații în instituțiile de stat: Unii ridică lunar câte 25 de mii de lei

Salariul mediu în unele companii de stat este de 4-5 ori mai mare decât salariul mediu pe economie, relevă un raport al Agenției Proprietății Publice (APP). 

Angajații, din cel puţin 10 companii de stat, au avut în anul 2017 câştiguri lunare medii brute de peste 13.000 de lei (650 euro), de două ori şi ceva mai mari decât salariul mediu pe economie, care în anul 2017 a fost de 5.697,1 lei (circa 285 de euro), potrivit unei analize APP, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Lider la salarii şi la rude de demnitari

În topul câştigurilor se află angajatii MoldATSA (Moldavian Air Traffic Services Authority), întreprindere care răspunde de dirijarea traficului aerian în spaţiul naţional, unde salariul mediu brut a fost anul trecut de 25.020 pe lună (1.250 de euro), de 4,4 ori mai mare decât salariul mediu pe economie.

Chiar şi aşa la întreprindere exista nemulţumire în rândul personalului, în special al controlorilor de zbor legat de salarizare. În consecinţă administraţia actuală susţine că a decis să majoreze salariile pentru ei şi să le diminueze pentru personalul administativ.

"Erau neînţelegeri între direcţiile operaţionale şi cele administrative, din cauza diferenţei foarte mari de salarizare. Până la urmă, prin implementarea unui nou concept de salarizare, neînţelegerile au fost oprite. Toţi au beneficiat de o mărire de salariu. S-au mărit binişor, inclusiv la controlorii traficului aerian.

A fost redus coeficientul tarifar la toate categoriile de personal în afară de controlori. La ei nu s-a redus salariul, ci a crescut. La personalul administrativ – s-a micşorat”, a declarat pentru ZDG, Veaceslav Frunze, administratorul MoldATSA.

Potrivit ZDG, MoldATSA a redevenit „angajatorul nr. 1” al rudelor demnitarilor din Republica Moldova. Anterior publicaţia a scris că doar în 2014, la această întreprindere au fost angajați aproximativ 20 de apropiați ai unor funcționari influenți. În unele cazuri, chiar au fost create funcții și departamente noi, pentru copiii, frații și finii unor demnitari, chiar dacă aceste noi departamente sunt inutile. Totodată salariul unui șef de departament începea de la 20.000 şi trecea de 50.000 lei.

AIR Moldova şi Moldovagaz, lideri la salarii şi la datorii

După MoldATSA în top urmează compania aeriană AIR Moldova cu un salariu mediu de 22.650 lei pe lună. Aici salariile mari sunt explicate prin remunerarea piloţilor, care trebuie să fie la nivelul pieţei. Or în caz contrar compania poate rămâne fără piloţi.

Pe locul trei se află întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz - cu 19.190 lei. Aici statul deţine însă doar 35,33% din capital. Ambele companii cu capital de stat sunt şi lidere la capitoul grad de îndatorare.

Surpriza clasamentului este însă Centrul pentru Atestarea şi Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor, cu un salariu mediu de 17.550 lei (circa o mie de dolari) şi care se află pe locul patru în clasament, înaintea unor companii precum Moldtelecom sau Metalferos.

Locul cinci este ocupat de Administraţia de Stat a Drumurilor - cu un salariu mediu de 16.520 lei, iar pe şase - Serviciul de stat pentru Verificarea şi Expertizarea Proiectelor de Construcţie - cu 16.400 lei.

Printre întreprinderile de stat cu salarii mari de două ori şi ceva decât media pe economie se mai numără Moldtranselectro, Institutul Ingeocad, Centrul de Telecomunicaţii Speciale, FEE Nord SA, Energocom, Magazinul Cartuş, MoldData şi Metalferos.

Lucrează la stat pentru o mie de lei

La polul opus sunt companii ale statului unde salariile medii nu depăşesc nici 2.000 de lei, iar la Staţiunea Tehnologică pentru irigare Hânceşti - nici o mie de lei.

Potrivit datelor APP, în 2017 la această staţiune lucrau 56 de angajaţi cu un salariu mediu de doar 960 lei, de şase ori mai mic decât salariu mediu pe economie şi de două ori mai redus decât minimul de existenţă.

La revista "Legea şi Viaţa", salariile sunt ceva mai mari - de 1.270 lei pe lună, la Staţiunea Tehnologică pentru irigare Ungheni - de 1.570, la Staţiunea Tehnologică pentru irigare Drochia - 1.620 lei, iar la Centrul de instruire în domeniul relaţiilor de muncă - ajunge la 1.700 de lei pe lună.

Specialiştii în resurse umane sunt de părere ca nivelul salarial trebuie să ia în considerare numărul de angajaţi din companii, calificarile acestora, productivitatea şi cât de mare este ponderea poziţiilor de conducere şi de execuţie. 

Sursa: mold-street.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus