Actualitate

Ce strada va purta numele lui Grigore Vieru?

Acum un an, consilierii municipiului Chisinau au promis ca pana la 14 februarie 2010 o strada din capitala va purta numele poetului Grigore Vieru. Pana la ziua de nastere a poetului a ramas o luna, vor reusi consilierii sa se tina de cuvant?

Consilierul Oleg Cernei ne-a declarat ca subiectul despre redenumirea bd. Renasterii in Grigore Vieru va fi pus in discutie la urmatoarea sedinta a Consiliului municipal Chisinau care va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie. „De aceasta data, democratii avand o majoritate confortabila, cu siguranta vor vota aceasta chestiune. Noi suntem obligati ca la inceputul lunii februarie sa avem decizia CMC privind redenumirea strazii”, ne-a declarat Cernei.

 

Deja de aproape un an de zile se discuta aprins ca in capitala sa existe o strada care sa-i poarte numele lui Grigore Vieru. Anul trecut, consilierii municipali de mai multe ori au discutat in contradictoriu la acest subiect. Majoritatea de atunci, formata din comunisti si pepecedisti, s-a opus cu inversunare faptului ca de pe bulevardul care urma sa poarte numele poetului sa fie scos monumentul comsomolistilor, care urma sa fie reamplasat la „Moldexpo”, alaturi de monumentul lui Lenin. Neacumulandu-se numarul necesar de voturi, chestiunea a fost remisa spre reexaminare. De fapt, la inceput, s-a venit cu initiativa ca strada Puskin sa fie redenumita Grigore Vieru. Atunci, pe Internet a circulat petitia „Semneaza si TU pentru redenumirea strazii Puskin in strada Grigore Vieru. Desi au fost adunate peste zece mii de semnaturi, la aceasta propunere s-a renuntat. Mai apoi, se vorbea ca mai potrivit ar fi bd. Moscova. Dar, in final, s-a ajuns la concluzia ca sa fie redenumit bd. Renasterii, unde urmeaza sa fie amplasat bustul poetului si unde se planifica sa se organizeze expozitii, simpozioane. Toate acestea pot fi facute doar dupa ce consiliul va vota redenumirea bulevardului.

O alta initiativa a administratiei publice locale este ca primul tren din R. Moldova care va circula pe ecartament european sa se numeasca „Grigore Vieru”.

***

Comemorarea lui Grigore Vieru va incepe pe 16 ianuarie la Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla”, unde vaduva poetului, Raisa Vieru, va face ridicarea la un an. Raisa Vieru a comunicat ca luni, 18 ianuarie, in ziua mortii poetului, la Cimitirul Central din strada Armeneasca va avea loc un parastas de pomenire a lui Grigore Vieru. Pe 10-11 februarie, in ajunul zilei de nastere a poetului, la Palatul National vor evolua in cadrul unui concert comemorativ interpreti din Romania, Italia, Germania si R. Moldova. Printre acestia sunt Angela Similea, Tudor Gheorghe, Paul Fuego (Romania), Michael Kleitman, Albina Barsan (Germania), Antoniu Furnari (Italia), Mihai Volontir, Mihai Munteanu, Stefan Petrache, Anastasia Lazariuc, Natalia Barbu, Cristi Aldea-Teodorovici, Mihaela Chisnencu si multi alti artisti. Banii acumulati din vanzarea biletelor vor fi utilizati pentru inaltarea unui monument la mormantul poetului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *