Actualitate

Ce zice Dodon despre deschiderea biroului NATO la Chişinău

Aşa cum era de aşteptat, Igor Dodon, preşedintele ales al Republicii Moldova, a scos la înaintare retorica Moscovei pe tema biroului NATO care va fi deschis la Chişinău.

„Eu am spus și în campania electorală și mai devreme că există amenințări serioase în adresa neutralității Republicii Moldova. Există riscul ca Occidentul să pună condiții ca procesul de integrare europeană să fie însoțit de cel de aderare la NATO”, a declarat Igor Dodon în stilul clasicelor teorii ruseşti ale conspiraţiei, citat de Agora.

„Poziția mea e fermă și este în acord cu dorința majorității absolute a cetățenilor Republicii Moldova – noi nu vrem armate străine pe teritoriul țării noastre, oricare ar fi ele (armata rusă se află pe teritoriul Republicii Moldova – n.r.), nu dorim să fim parte a blocurilor militare, nu dorim să fim membri ai NATO”, a mai adăugat președintele ales.

Un birou NATO va fi deschis la Chișinău, după ce marți a fost semnat la Bruxelles un acord în acest sens între premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Biroul va fi o legătură importantă între NATO și Republica Moldova și va fi un instrument pentru dialog politic direct dar și un instrument de consolidare a Forțelor Armate. Va fi un birou mic, compus din persoane civile și este un instrument care nu va impune prioritățile NATO, Republicii Moldova. Astfel noi vrem să demonstrăm că noi susținem independența și integritatea Republicii Moldova”, a declarat Stoltenberg.

„În actualul context regional, deschiderea biroului NATO la Chișinău este o dovadă a încrederii pe care partenerii externi o au în actuala guvernare și totodată o dovadă a creșterii importanței strategice și geostrategice a Republicii Moldova. Mulțumesc colegilor din guvern pentru sprijinul acordat acestui proiect și mai ales mulțumesc tuturor militarilor care prin profesionalism și multă muncă au făcut posibil acest proiect”, a spus cu acest prilej Anatol Șalaru, ministrul Apărării al Republicii Moldova.

Încă din luna martie, președintele Nicolae Timofti s-a pronunțat în favoarea impulsionării și eficientizării cooperării dintre Republica Moldova, Statele Unite și NATO pe diferite dimensiuni, inclusiv prin posibilitatea deschiderii la Chișinău a unui birou de legătură al Alianței Nord-Atlantice.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *